Foto: Straatdichter Marco Ravelo/foto: Sam Jones

LELYSTAD – Rond de kerstdagen is het plotseling weer druk bij het weggeefwinkeltje van de Curaçaose Mila Romijn in Lelystad. Rode Kruis Flevoland komt langs met een paar honderd dozen voor mensen die het niet zo breed hebben.

Reportage van Sam Jones

“In deze tijd vinden we het belangrijk om kerststollen uit te reiken,” zegt Helma Brouwer van de hulporganisatie. Ook geeft het Rode Kruis spulletjes weg die nuttig zijn: honderden mondkapjes in verschillende kleuren en ook honderden zelftest en tandpasta.

Ook de boeren in de omgeving weten het winkeltje van Romijn te vinden. Ze willen het overschot van hun landbouwproductie niet vernietigen en doneren het daarom:

“Honderd pakketten heb ik van ze gekregen. Goed gevulde leuke tassen met producten uit de polder. Om uit te delen. Hier kan ik nog eens honderd mensen blij mee maken”, zegt Romijn.

De pakketten worden met enthousiasme ontvangen door de buurtbewoners. Veel mensen in deze achterstandswijk hebben financiële problemen. Een zelftest kopen om te controleren of je besmet met coronavirus, zit er voor velen niet in. Sommige mensen komen speciaal een pakket halen voor oudere buurtgenoten die niet goed ter been zijn of zieken die thuis liggen. Romijn kent ze allemaal en houdt het goed in de gaten.

‘Antillianen gaan niet voor de camera om te laten zien dat ze het nodig hebben’

Maar waar zijn de Antillianen? “Antillianen, die heb ik ook in de wijk. Maar die gaan niet voor de camera laten zien aan de familie dat ze het nodig hebben.” Antillianen hangen hun vuile was niet buiten. Romijn weet dit en houdt een stuk of twintig pakketten achter de hand.

“Die ga ik alsnog uitdelen want ik weet dat ze het hard nodig hebben.” Het zijn niet alleen Antillianen; ook sommige Marokkanen, Turken, vluchtelingen durven niet. “Zeg maar de doelgroep die zich schaamt om hiernaartoe te komen.”

Intussen wordt een kleine personenauto vol gepakt met feestpakketten door Marco Ravelo. Geboren op Curaçao en geen onbekende in de wijk en op de eilanden. ‘De Straatdichter’ noemt hij zichzelf. “Ik kom spulletjes halen om aan minima-gezinnetjes uit te delen,” vertelt Ravelo tussen de bedrijven door.

“En ik vertel mensen over God.” Met kerst heeft hij niet zo veel omdat daarover niets in de bijbel staat. “Maar er zijn wel veel mensen eenzaam en die wil ik een beetje steunen in deze dagen.”

Zie ook het eerste deel van Caribische warmte in Nederland: Curaçaose Mila helpt jonge moeders in Lelystad