Foto: Nelly Rosa

WILLEMSTAD – “De gebouwen symboliseren de bedrijven die vanwege de crisis hun deuren moesten sluiten. De poppetjes zijn alle personen die van de ene op de andere dag hun baan zijn kwijtgeraakt. De paarse kerstballen bovenin de boom staan voor alle coronapatiënten die niet meer in ons midden zijn.”

Op initiatief van de 82-jarige Ronald ‘Ronny’ Langguth is de Cartagenastraat in de Curaçaose achterstandswijk Otrobanda versierd. Normaal versiert hij tot het huis van zijn directe buren. Maar dit keer werd hij door de wijkcompetitie van Bario pa Bario aangemoedigd om de hele straat mee te pakken.

De stam van de boom wordt bedekt door boodschappentassen. “Iedereen kan zich nog herinneren hoeveel huishoudens bij de uitbraak van de pandemie afhankelijk waren van de voedselpakketten. Op Curaçao deelt de voedselbank de broodnodige levensmiddelen uit in boodschappentassen”, vertelt Ronny geëmotioneerd.

Cartagenastraat in Otrobanda -foto: Nelly Rosa

De boom is meer dan een representatie van de ellende die het coronavirus heeft veroorzaakt. De groene kleur van de kerstboom is de hoop die we volgens Ronny moeten hebben om uit dit dal te klimmen. “Zonder die vrede zijn we nergens.”

Het ontbreken van een spitse punt en een piek op de kerstboom is geen vergissing. “Met de platte bovenkant wil ik aangeven dat we nog niet op het eindpunt zijn beland.”

‘Geen piek, want we zijn nog niet op het eindpunt beland’-Ronny Langguth

Marusca Manuel van Fundashon Rif is blij met het initiatief en Ronny’s voortvarendheid. “Hij is een voorbeeld. Kijk, naar dit prachtresultaat.”

De stichting hielp alleen mee met stroom: “Ik heb slechts Aqualectra een belletje gegeven. Het nutsbedrijf is akkoord gegaan om de stroom gratis te leveren. De verwaarloosde wijk heeft daardoor in deze feestmaand toch sfeer gekregen.”

Hernieuwde belangstelling in Otrobanda

Na de rellen van 30 mei 1969 raakte Otrobanda in verval. De interesse in de wijk verflauwde. Mensen trokken weg. Migranten met laagbetaalde banen, drugsverslaafden en prostituees vestigden zich in de verlaten panden, vertelt de voorzitter van Fundashon Rif.

Medio jaren tachtig leefde de interesse voor het behoud van monumenten op en werd er geïnvesteerd in nieuwbouwprojecten in het Rif-gebied. De plaatsing van Willemstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco in 1997 droeg ook bij aan de hernieuwde belangstelling in het gebied.

Marusca Manuel: “Toch tellen we meer dan zeventig lege panden in de wijk. Perfecte plekken als je drugs wil verkopen.”

’70 lege panden, perfect om drugs te verkopen’ – Marusca Manuel, Fundashon Rif

Recent zijn er twee verwaarloosde panden verkocht, waaronder Huize Stroomzigt aan de Pater Eeuwensweg. Toeristen weten ook steeds meer hun weg te vinden in het Rif-gebied. Zo heeft de wijkorganisatie tien bewoners opgeleid tot toeristengids. Hiervoor sloot de Fundashon Rif een deal met het Corendon Mangrove Beach Resort.

Als het aan Ronny ligt, kunnen toeristen zich volgend jaar vanaf Kortijn tot aan het Brionplein vergapen aan de kerstverlichting. Om die ambitie te kunnen realiseren heeft hij de steun van het bedrijfsleven nodig. Dit jaar was er één ondernemer die sponsorde.

Op een prijs in de wijkcompetitie voor de mooiste kerstverlichting hoeft Ronny trouwens niet te rekenen. “Uiteindelijk ben ik vergeten ons in te schrijven.”