Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Elke zondag om zes uur ’s ochtends beklimt Ghislain Berends, meestal helemaal alleen, de 372 meter hoge Christoffelberg. Hiermee haalt hij geld op voor het Ronald McDonaldhuis. Hij kent de route inmiddels op zijn duimpje. In twintig minuten is hij boven en binnen een uur is hij alweer beneden.

Met zijn actie heeft hij al 16 duizend gulden opgehaald. “Wat een topprestatie. Dit betekent echt heel veel voor ons”, vertelt Claudia Rigaud, directrice van het Ronald McDonaldhuis Curaçao.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

De actie ‘Ghislain’s Christoffel Climb’ bedacht hij begin 2021 toen hij samen met vrienden de Christoffelberg aan het beklimmen was. “Hij wilde iets voor kinderen doen”, vertelt Rigaud. Niet wetende wat voor uitdaging het zou worden om het aantal ook daadwerkelijk te halen doordat het Christoffel National Park wekenlang gesloten was door de lockdown op Curaçao.

“Ik heb een keer of zeven achteraf moeten inhalen, maar het is gelukt”, aldus Berends. Op tweede kerstdag zal hij voor de tweeënvijftigste en laatste keer dit jaar de Christoffelberg beklimmen.

Financieel moeilijk

“De actie komt als geroepen”, vertelt Rigaud. Door de pandemie zijn het aantal donaties erg teruggelopen”. In het verleden haalde de stichting veelal donaties binnen door het organiseren van evenementen. Maar sinds de Covid-crisis mochten evenementen lange tijd niet meer georganiseerd worden op Curaçao.

“Hierdoor hebben wij het als stichting financieel heel erg moeilijk gehad”, vertelt de directrice. De stichting heeft een team van vijfendertig vaste mensen die in ploegendienst werken om de families die in het huis verblijven zo goed mogelijk bij te staan. Het team houdt zich zeven dagen per week met de gezinnen bezig.

“Het is heel mooi werk wat me mogen doen. Maar door de financiële tegenslagen afgelopen tijd zijn we echt heel erg dankbaar voor Ghislain’s actie. Ik kan niet omschrijven hoe blij we hiermee zijn”, aldus Rigaud.

Ondersteuning voor families van zieke kinderen
Het Ronald McDonaldhuis ondersteunt families met zieke kinderen, bijvoorbeeld met kanker, die in het ziekenhuis liggen. Het doel van de stichting is om families dicht in de buurt van hun zieke kind te houden wanneer deze in het ziekenhuis liggen.

Het Ronald McDonaldhuis is gelegen naast het lokale ziekenhuis, het Curaçao Medical Center en bestaat uit verschillende familiekamers waar de families tijdens de ziekenhuisopnames van hun kind kunnen verblijven. Het huis is van alle gemakken voorzien en heeft slaapkamers, een keuken en een woonkamer. Ook zit er een werkkamer in, met bijvoorbeeld wasmachines.

“We kunnen er niet voor zorgen dat de medicijnen beter gaan smaken, of de pijn van de behandelingen wegnemen, maar we kunnen wel helpen financiële stress weg te nemen en de emotionele last dragelijker te maken voor de families door bij ons te verblijven tijdens deze zware periode in hun leven”, aldus de directrice.

Doneren kan nog
“Als een kind heel erg ziek is, dat proces kun je vergelijken met de klim de christoffelberg op. Het gaat met pieken en dalen, dat is heel symbolisch voor het beklimmen van een berg, daarom vonden we de actie zo goed bij ons passen”, vertelt Rigaud.

“Ghislain zijn doel was om 15 duizend gulden op te halen. Hier zijn we dus al overheen! Alles wat we nog binnenhalen is zeer welkom”. Het is nog tot het einde van het jaar mogelijk om Berends actie financieel te ondersteunen. Kijk op de website van het Ronald McDonaldhuis Curaçao voor meer informatie.