Foto: NTR/Brett Russel

In Nederland is er veel aandacht voor klimaatverandering, maar weinig aandacht voor wat dat betekent voor de Caribische eilanden.  In de podcast ‘De Vergeten Klimaatcrisis’ onderzoekt NTR-journalist John Samson wat de klimaatcrisis voor mensen op de zes eilanden betekent. Hij gaat daar op ontdekking en praat met inwoners en experts.

De podcast is te beluisteren via het podcastplatform van NPO Radio 1 en in alle grote podcast- en muziek-apps.

“Bij het maken van deze serie op de eilanden ben ik erachter gekomen hoe klimaatverandering nu al de levens van onze mensen diep kan raken. En dan vooral de armere mensen”, aldus John Samson.

“Klimaatverandering had tot voor kort niet echt mijn interesse en het is ook niet iets wat leeft op de eilanden. Dat was dan juist een reden om me er tóch in te verdiepen. Nou, als je de voorbeelden ziet en hoort dan ga je je wel achter de oren krabben. Maar de impact voor deze inwoners, dat is ook niet iets wat leeft in de politiek.”

Aflevering #1  Bonaire: Boven en Onder Water
Op het platte Bonaire is zowel op land als in zee al wat te merken van de gevolgen van de klimaatverandering. In de afgelopen jaren is er ontzettend veel bijgebouwd in de laaggelegen gebieden. Als de zeespiegel gaat stijgen, loopt niet alleen het koraal gevaar, maar ook de bebouwing. Je ziet ook dat er veel oplossingen op de eilanden zelf te vinden zijn.
Aflevering #2  Aruba – De hitte komt eraan
Wat doet de toegenomen hitte daar met mensen en hoe ga je ermee om? Massaal aan de airco lijkt in eerste instantie geen oplossing.
Aflevering #3  Curaçao – De strijd tegen milieuvervuilers
Op Curaçao is het onderwerp van gesprek de mindset ten opzichte van milieu en natuur. 
Aflevering #4  Sint-Maarten – Een wel heel pijnlijke nasleep van orkaan Irma
Sint-Maarten werd in 2017 verwoest door orkaan Irma. Nog steeds wachten veel ouderen op de reparatie van hun huis. De armen lijden het meest als het gaat om de gevolgen van extreem weer. Op Sint-Maarten merk je er als toerist weinig van, maar het leed onder sommige ouderen is ernstig.Door klimaatverandering neemt de intensiteit van orkanen toe in de komende tientallen jaren. Samson gaat met een gepensioneerde mevrouw langs haar verwoeste, onbewoonbare huis en spreekt met de kleindochter die voor haar oma zorgt.
Aflevering #5  Saba – Het enige regenwoud van het Koninkrijk
Wat staat Saba, het zogenoemde ‘enige regenwoud van Nederland’ eigenlijk te wachten? 
Aflevering #6  Sint-Eustatius – De geiten zijn hier de baas!
Erosie is een groot probleem op Sint Eustatius. De effecten van klimaatverandering dreigen daar in een versnelling terecht te komen door duizenden geiten. Ze vreten het eiland kaal. Er ontstaan gevaarlijke situaties en de politiek durft maar niet in te grijpen.
Aflevering #7  Den Haag – Tweede Kamerlid Jorien Wuite (D66)
Een speciale aflevering voor de politieke junkies. Een gesprek met D66-Kamerlid Jorien Wuite over de problemen én mogelijke oplossingen. Wat betekent het nieuwe regeerakkoord voor de eilanden?

Over de podcast
“Het was voor mij belangrijk om zoveel mogelijk met inwoners, Caribische politici en verschillende experts van de eilanden zelf te praten. En het is ook wat persoonlijker, zoals bij veel podcasts”, aldus Samson. “Je hoort ook andere correspondenten van Caribisch Netwerk die de eilanden goed kennen en die zich ook met het thema bezighouden.”

“Er zijn nog zoveel klimaat-onderwerpen die aandacht verdienen. De komende tijd gaan we ook meer aandacht besteden als het gaat om de impact van klimaatverandering voor de Cariben. Ik hoop dat deze serie het gesprek op de eilanden ook een beetje op gang gaat brengen.”

Wat doet de politiek?
“Bovendien ligt er een gloednieuw regeerakkoord in Den Haag met heel veel beloftes voor de drie bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius”, vertelt Samson. “Maar komen ze die beloftes ook na? We gaan de politiek ook op dit thema dus nauwlettend volgen. Bonaire is bijvoorbeeld nog heel erg afhankelijk van olie voor de elektriciteit, het is maar de vraag in hoeverre het nieuwe kabinet de stap naar duurzaam energie wil zetten.”

“Verder zie je op de andere eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten dat ze nog weinig of helemaal geen concrete plannen hebben als het gaat om klimaatverandering. Het is vooral praten. Het regeerakkoord van Curaçao houdt het bij campagnes en onderzoek. Op Aruba ligt een rapport van de Raad van Advies dat de politiek een oorveeg geeft. Sint-Maarten? De politiek daar is nog steeds bezig met de nasleep van orkaan Irma.”

John Samson (33, Curaçao) is journalist en radiomaker. Voor Caribisch Netwerk (NTR) volgt hij politiek Den Haag. Daarnaast heeft hij aan verschillende discussieprogramma’s gewerkt voor NPO Radio 1 en talkshows op NPO 2. Bij de publieke omroep probeert hij zoveel mogelijk aandacht te besteden aan de Cariben. (Foto: NTR/Brett Russel)