Foto: Mevrouw Riviera wacht nog steeds op hulpgeld/foto: Kim Hendriksen

PHILIPSBURG – Het geld dat Nederland na orkaan Irma vier jaar geleden beschikbaar heeft gesteld voor de wederopbouw van Sint-Maarten, zit volgens Ombudsman Gwendolien Mossel nog steeds muurvast.

“Het systeem van de Wereldbank werkt niet. Het is te langzaam, te bureaucratisch. Hoeveel assessments zijn er nodig voordat er actie wordt ondernomen?”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Twee jaar geleden is de Ombudsman van Sint-Maarten na verontrustende verhalen uit de samenleving zelf een onderzoek gestart naar de voortgang van de wederopbouw. Met een onderzoeksteam heeft ze een video gemaakt waarbij ze de verwoeste huizen van verschillende slachtoffers bezocht die nog geen hulp hadden ontvangen.

Nu twee jaar verder blijkt bij een bezoek aan twee slachtoffers uit die video dat hun huizen nog steeds niet zijn hersteld. Ook zijn inmiddels mensen overleden. Zoals een vrouw die samen met haar kleindochter in een noodopvang zijn geplaatst toen de Ombudsman hen tijdens het filmen van de video in een onleefbare situatie had aangetroffen.

Na een kort ziekenhuisbezoek is zij onlangs overleden, vertelt Ombudsman Mossel. “Haar enige droom was om uit de opvang te kunnen en terug naar huis te gaan om daar haar oude dag door te brengen. Helaas heeft zij dit niet meer mogen meemaken.”

‘Haar enige droom was om uit de noodopvang te kunnen en terug naar huis te gaan’- Ombudsman Gwendolien Mossel

Ze vervolgt: “Oudere mensen moeten gewoon thuis zijn. Twee jaar in een tijdelijke noodopvang is veel te lang. Vier jaar lang moeten wachten op hulpgeld ook. En we moeten blij zijn dat we de afgelopen vier jaar niet weer getroffen zijn door een nieuwe orkaan, want de gevolgen daarvan zouden desastreus zijn”.

Helft hulpgeld uitgekeerd
Nadat orkaan Irma op 6 september 2017 negentig procent van het eiland verwoestte, stelde Nederland 550 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw van het eiland. Het geld is bedoeld voor reparatie van gebouwen, huizen en de infrastructuur. 470 miljoen euro zit sinds 2018 in beheer bij de Wereldbank en dus muurvast, zegt de Ombudsman. Ongeveer de helft van dit budget is maar uitgekeerd.

De Ombudsman heeft in de afgelopen jaren op verschillende manieren geprobeerd de aandacht van de Nederlandse regering te trekken over deze trage voortgang. Ook samen met de andere Ombudsmannen van Nederland en Curaçao. Tevergeefs. Mossel: “Wat moet er gebeuren voordat deze mensen eindelijk geholpen worden?”