Foto: Sam Jones Productions

SPIJKENISSE – De Arubaanse Elizabeth Lopez is de trotse winnaar van Heel Holland Bakt, een populair televisieprogramma op de Nederlandse televisie. In het dagelijks leven is ze verpleegkundige; werk dat ze met passie doet en wat heel erg nodig is in deze tijd, maar daar komt nu een abrupt einde aan.

Een stralende Lopez doet de deur open. In het ruime huis van de Arubaanse, die met haar gezin in Spijkenisse woont, valt gelijk het kookeiland op. Alles ziet er spic en span uit. “De basisregel is hou je werkplek schoon,” lacht Lopez breed uit. Die lach is ook een beetje haar handelsmerk geworden. Het wordt zelfs ‘de Elizabeth-glimlach’ genoemd.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Sam Jones

Lopez heeft de liefde voor bakken van haar moeder Esperanza Ramírez, die zelf kokkin was en in de Dominicaanse Republiek geboren is. Lopez zelf groeide op in Aruba: “Als klein meisje stond ik naast mijn moeder te kijken als ze bakte of kookte.”

Tropische zon

Lopez won begin dit jaar de finale van ‘Heel Holland Bakt’ van Omroep Max met de spiegeltaart, die zo wordt genoemd omdat de bovenkant glimt als een spiegel. Een krokante bodem, amandelcrème en chocolade zijn doorgaans de ingrediënten. Lopez gaf er een speciale Arubaans-Caribische flavor aan. “Met passievrucht en gember proef je de tropische zon!”

De winnende taart is afgewerkt spiegelglazuur van chocolade gegarneerd met rozenblaadjes en goudvlokken. De jury roemde haar kunsten tijdens de finale: “Lopez is een echte banketbakker. Werkt keihard, is niet bang om te veranderen van koers, haar planning is prima en het resultaat uitstekend.”

‘Mijn beroemdheid viel niet in goede aarde bij mijn werkgever’

Maar er kwam een kink in de kabel. De aanbiedingen stroomden binnen na het winnen van Heel Holland bakt: mensen herkenden haar op straat vroegen of ze om een taart te bakken, bedrijven en instellingen die haar inhuren voor catering, waardering vanuit Aruba en er kwam heel veel media belangstelling van bladen, radio- en tv-programma’s. “Zoveel leuke dingen,” zegt Lopez breed lachend. “Maar mijn beroemdheid is in verkeerde aarde gevallen bij mijn werkgever want mijn contract in het ziekenhuis werd niet verlengd.”

Ontslagen
Of het ziekenhuis niet om kan gaan met de mediabelangstelling die Lopez kreeg, of dat er iets anders speelt, weet ze niet precies. Lopez heeft het wel heel druk gehad. Zou eigenlijk een opleiding moeten doen, maar volgens haar werkgever kon ze dat niet combineren. Lopez vindt het vreemd dat juist in tijden dat er veel mensen aan het bed nodig zijn, ze in feite ontslagen wordt.

Elizabeth Lopez & gezin (c Sam Jones Productions)

Eigen bedrijf
De Arubaanse is geen type dat bij de pakken neer gaat zitten. Haar enthousiasme en positieve instelling zijn aanstekelijk. Haar man en familie zijn haar steun en toeverlaat. En er zijn inmiddels zo veel verschillende aanbiedingen binnen, dat ze voor zichzelf gaat beginnen.

Lopez heeft meegewerkt aan het seizoen boek ‘Heel Holland Bakt’ met recepten zoals Polo di Chateau en er staat zelfs een tweede eigen boek op stapel. Ze werd eerder dit jaar al uitgeroepen tot culturele ambassadeur van Aruba in Nederland. Nu kan ze ook als zelfstandige de Arubaanse keuken uitdragen. Ze doet dat nu al op TV, want Lopez presenteert inmiddels om de week Bak Mee Met Max. “En ik heb nu nog een heel leuk aanbod gekregen,” vertelt ze met een grote lach. “Maar daar mag ik me niet over uit laten!”