Foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – De stelling dat er een enorm tekort aan levensmiddelen is op Curaçao, is niet reëel. Er zijn minder producten van bepaalde merken, maar in plaats daarvan kunnen de supermarkten andere merken aanbieden. Advocaat Achim Henriquez is de wettige vertegenwoordiger van de Vereniging van Supermarkten, SUVECO. Hij verwerpt de stelling dat er enorme problemen zijn door de schaarste aan producten op ons eiland.

De supermarkten hebben maanden geleden gewaarschuwd dat er een schaarste kon ontstaan van bepaalde producten. “Vanaf maart van dit jaar hebben we bij de overheid aangeklopt om te beginnen met een informatiecampagne aan de bevolking, over de vrachtprijzen die stijgen, evenals de prijzen van andere artikelen die wij importeren”, zo legt Henriquez uit.

Suveco heeft de overheid gevraagd om de consument te leren om alternatieve producten te kopen.

Extreem

“Omdat de merken die je gewend bent te kopen, ofwel schaars worden, of de prijs zodanig stijgt, dat de vraag opkomt of we dit product moet blijven importeren.” Volgens Henriquez is het niet zeker of de consument de hoge prijs zal willen blijven betalen. Dit verklaart waarom diverse producten enorm in prijs zijn gestegen.

Van sommige producten is de prijs zo hoog geworden dat het de moeite niet meer waard is om ze in te voeren. Aan de andere kant zijn er producten die al in de fabriek schaars zijn, omdat de grondstoffen om ze te maken momenteel niet verkrijgbaar zijn.

Van sommige producten is de prijs zo hoog geworden dat het de moeite niet meer waard is om ze in te voeren.

“Dit betekent dat er in de fabriek al een schaarste is, waardoor ook wij het product niet bij de producent kunnen kopen.” Achim Henriquez: “Je merkt dat in verschillende fases: de problemen stijgen in het leveringsproces en het transport dat wereldwijd vastzit zorgt ervoor dat de prijzen wereldwijd stijgen.” Deze problemen zijn de oorzaak van wat je tegenwoordig ziet bij alle kleinhandel op Curaçao, aldus Henriquez.

Overheid
Wat verwacht Suveco van de overheid? Henriquez: “We pleiten ervoor dat de overheid de belofte nakomt om de consument in te lichten dat er daadwerkelijk een prijsverhoging is die de supermarkten niet kunnen controleren. Maar men kan de gevolgen verminderen door alternatieve producten te kopen. Op hun beurt kunnen de importeurs – die niet hetzelfde zijn als de supermarkten – grotere hoeveelheden alternatieve producten leveren.”

Schakels
De overheid heeft aandacht voor de situatie van de schaarstes en de prijsverhogingen. Volgens de minister van Economische Zaken, Ruisandro Cijntje, is Curaçao afhankelijk van internationale ontwikkelingen, als het gaat om import.

“De overheid analyseert de mogelijkheid om bepaalde ‘schakels’ op te heffen bij de prijsopbouw, om zo een prijsverlaging waar te kunnen maken.” Dat kan worden opgemaakt uit de verklaring van de minister van Economische Zaken. Minister Cijntje hoopt dat het op 1 januari 2022 zover is dat de aanpassing van de lokale prijsopbouw gerealiseerd kan worden.

Het uitbreiden van de hoeveelheid producten in het basispakket van 23 naar 50, is nog een actie van de overheid om de druk op de consumentenmarkt te verminderen. Cijntje heeft die uitbreiding deze week aangekondigd.

Slechte informatie
Voor wat betreft de smeekbede van SUVECO om een algemene informatiecampagne te starten, zegt minister Cijntje dat hij op korte termijn een vergadering heeft belegd met de organisatie en de importeurs om kennis te maken en te overleggen over de te nemen acties. Cijntje zegt dat de prijzen inderdaad zijn gestegen.

“We bevinden ons in een vrije markt. Dit houdt in dat de concurrentie de markt reguleert.” – Minister Ruisandro Cijntje (MEO)

“Maar er is ook de factor van het leveren van verkeerde informatie over de prijsverhogingen in het buitenland. Dit kan als gevolg hebben dat lokale handelaars de prijzen verhogen van alles wat ze in voorraad hebben.”

Concurrentie
De overheid is zich hiervan bewust, maar beseft ook dat we ons in een vrije markt bevinden. Dit houdt in dat de concurrentie de markt reguleert, zo legt Cijntje uit. Alleen de prijzen van het basispakket zijn beschermd. Daarom is de overheid het eens met het voorstel om de gemeenschap voor te lichten over wat er in de wereld gaande is en uit te leggen waarom de transportprijzen zijn gestegen.