Foto: Ministerie van Financiën

WILLEMSTAD – Naar aanleiding van de wereldwijde ‘containter-crisis’ past de regering van Curaçao één van de plannen in het regeerakkoord aan. Het omzetbelastingtarief, beter bekend als ‘ob’, zal niet worden verhoogd van 6% naar 7%.

Containers
Dat heeft minister van Financiën Javier Silvania bekend gemaakt. In het regeerakkoord van het kabinet-Pisas II staat vermeld dat het omzetbelastingpercentage zal worden gewijzigd naar een vast 7% tarief.

In een toelichting geeft Silvania aan dat als gevolg van Covid-19 de prijzen van containers wereldwijd enorm zijn gestegen, waardoor producten op dit moment veel duurder zijn. Volgens Silvania is daarmee de koopkracht van de Curaçaose bevolking fors achteruit gegaan. Hij noemt het ‘voortschrijdend inzicht’ om het ob-tarief niet te verhogen.

Oppositie
Vanuit de oppositie was kritiek gekomen op de geplande verhoging. Oud-minister van Economische Ontwikkeling, en huidig fractieleider van de partij MAN, Steven Martina stelde vorige week dat de wijziging van het ob-tarief enorme gevolgen heeft voor de koopkracht van de bevolking.

De beslissing om de ob niet te verhogen, is volgens minister Silvania een voorbeeld van ‘voortschrijdend inzicht’

Een verhoging van de ob van 6 naar 7 procent in combinatie met de eliminatie van de ob-korting op import zal volgens Martina voor een enorme prijsstijging zorgen op Curaçao. Producten worden volgens hem daardoor niet 1, maar 6.3% duurder.

Dat Silvania het plan, in ieder geval voorlopig, heeft ingetrokken juicht partij MAN toe.

Inflatie
Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op Curaçao kent het eiland een inflatiecijfer van 3.2 procent. De categorieën die het meest hebben bijgedragen tot de prijsontwikkeling, in de periode van augustus 2021 ten opzichte van augustus 2020, zijn voeding, wonen en gezondheidszorg. In de genoemde periode is de prijs van voeding met 6.5 % gestegen.

Het verlies van koopkracht is voor de regering Pisas-II, waar Silvania minister van is, een belangrijk punt. Verhoging van welzijn en welvaart van de bevolking is volgens het regeerakkoord de belangrijkste leidraad.