Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – “Het aantal gevallen op Bonaire is stabiel, maar erg hoog’’, aldus gezaghebber Edison Rijna. Bonaire heeft momenteel 107 actieve coronabesmettingen en 7 mensen liggen in het ziekenhuis, waarvan 1 op Curaçao. Toch werden er tijdens een persconferentie donderdag geen zwaardere maatregelen aangekondigd.

“Als de gevallen toenemen, vragen mensen zich af wanneer er zwaardere maatregelen worden genomen. Dit hoeft nu niet vanwege het grote aantal gevaccineerde mensen. Wij overwegen de maatregelen van risiconiveau 2 wel te verlengen’’, aldus Rijna.

‘We zitten nu in een fase waarbij we geen maatregelen nemen die de hele maatschappij raken’

Momenteel is 73,3 procent van de mensen boven de 18 volledig gevaccineerd. Van de tieners van 12 tot 18 jaar heeft 45 procent beide prikken gehad.

Vooral kinderen onder de 12 besmet
De afgelopen weken zijn er 13 groepen van besmettingen op scholen en op de kinderopvang ontdekt. Het gaat om kinderen van onder de 12 jaar die de besmettingen doorgeven. De afdeling Publieke Gezondheid kijkt samen met de scholen welke extra maatregelen er genomen kunnen worden om dat tegen te gaan.

“We zitten nu in een fase waarbij we geen maatregelen nemen die de hele maatschappij raken. In plaats daarvan richten we ons op plekken met het grootste risico op verspreiding’’, zegt Rijna.

Testkosten ABC-eilanden hoger dan retourtje
Bonaire is inmiddels door de andere eilanden als zeer hoog risicoland aangemerkt. Vanwege de verplichte tests zijn de kosten voor bijvoorbeeld een retourtje Curaçao enorm gestegen. “De testkosten vallen zelfs hoger uit dan een vliegticket,’’ zegt Rijna.

Er wordt daarom momenteel overleg gevoerd met de andere eilanden om te kijken of er andere voorwaarden gesteld kunnen worden voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. “Omdat we weten dat veel mensen familie hebben op de andere eilanden. Op die manier kunnen we hopelijk de testkosten verlagen.’’

Mensen gaan toch werken ondanks quarantaineplicht
Rijna deed tijdens de persconferentie ook een dringend oproep aan alle werkgevers om gebruik te maken van de regeling voor werknemers die in quarantaine moeten. “We horen dat mensen die eigenlijk in quarantaine moeten, toch gaan werken, omdat ze anders geen salaris krijgen. Hier is een regeling voor, via het ministerie van SZW. Maak hier gebruik van en stuur u personeel naar huis.’’

Toch vaccinatiebewijs horeca
De gezaghebber liet tijdens de vorige persconferentie weten dat er geen plannen waren om een coronapas in te voeren bij horecagelegenheden. Daar kwam hij nu op terug. “In de horeca zien we dat er plekken zijn waar veel mensen buiten dansen. Met de QR-code, of een test, kunnen we deze activiteiten veiliger maken. In de nabije toekomst zullen we daarmee gaan werken.’’

In de horeca zien we dat er plekken zijn waar veel mensen buiten dansen. Met de QR-code, of test, kunnen we dat veiliger maken.

Momenteel lopen hier gesprekken over met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is de bedoeling dat gevaccineerde mensen, net als in Nederland, binnenkort gratis kunnen testen.