WILLEMSTAD – Op Curaçao kunnen vanaf dinsdag 19 oktober alleen nog compleet gevaccineerde mensen naar evenementen en sportactiviteiten. Dat laat de minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas weten tijdens de persconferentie van de overheid.

Ook zal vanaf 19 oktober de avondklok een uur later ingaan, van 1 uur ’s nachts tot 4.30 uur in de ochtend. De QR-code, die volledig gevaccineerden via een nieuwe website kunnen aanvragen, zijn nodig om evenementen met een ‘hoog risico’ van meer dan honderd mensen te bezoeken.

Aanvraag
In totaal hebben op donderdag 14 oktober 11.017 mensen een aanvraag gedaan om een QR-code te ontvangen via de nieuwe website www.curacaohealtapp.com. De QR-code die op dit moment alleen nog aangevraagd kan worden door mensen die volledig gevaccineerd zijn- maar op een later moment ook door mensen met een herstelbewijs die corona al gehad hebben – zal nodig zijn om grote bijeenkomsten te bezoeken.
Daarbij gaat het dansevenementen, zowel binnen als buiten, feesten, maar ook sportevenementen.

Niet verplicht
Ondanks dat mensen die (nog) niet gevaccineerd zijn, straks niet meer dezelfde dingen kunnen doen dan gevaccineerden, blijft de minister-president benadrukken dat “vaccineren niet verplicht is”. Inmiddels hebben 98.872 mensen zich laten vaccineren op het eiland.
Voor activiteiten waar minder dan honderd mensen samenkomen hoeven bezoekers zich vanaf dinsdag niet meer te registeren. “Bij activiteiten waar niet meer dan honderd mensen samenkomen, mag 50 procent van de capaciteit maximaal bezet zijn, mag er niet gedanst worden en moeten bezoekers twee meter afstand kunnen houden”, laat Lesley Fer, hoofd van het crisisteam weten.

Hoog risico
“Als er op de locatie wel gedanst wordt, maar er zijn geen honderd mensen, valt het wel weer onder hoog risico en zal er toch voor de toegang een QR-code gevraagd moeten worden”.
De mensen die door de nieuwe maatregelen buiten de boot vallen, zijn de mensen die corona al gehad hebben en zich niet verder hebben laten vaccineren. Zij kunnen zich nu nog niet registreren op de website. Pisas vraagt aan deze mensen en ook aan de ongevaccineerden om “sportief te blijven” zolang zij ervoor kiezen zich niet (verder) te laten vaccineren.
De economie en ook het CMC kan het volgens Pisas niet aan om langer door de coronamaatregelen onder druk te staan.

Toeristen
Toeristen uit Nederland hoeven de Curaçao Health App niet te downloaden als zij naar een feest willen. Zij kunnen hun Nederlandse QR-code gebruiken.
Op Curaçao op sinds zaterdag 16 oktober 285 actieve coronagevallen geregistreerd. 22 Personen zijn met een Covid-besmetting opgenomen in het Curaçao Medical Center. Tien hiervan liggen op de intensive care. Op Curaçao zijn sinds het begin van de pandemie 171 personen met Covid overleden.