Foto: De olympische sporters bij Blue Bay/Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Het is voor het eerst dat zoveel Curaçaose sporters hebben meegedaan aan de Olympische Spelen in Tokyo: negen kwalificeerden zich tegenover vier in 2016. “Je ziet de vooruitgang. Hoe meer rolmodellen, hoe vaker ze zien dat het behalen van topsport ook voor hen mogelijk is”, zegt Churandy Martina over de ontwikkeling van de professionele sport op het eiland.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Martina is op het eiland met de andere olympische sporters om geëerd te worden. Zijn deelname aan de Spelen in Tokyo was de laatste keer. Vijf keer wist Martina zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren.

Hij zou afscheid nemen van de sport tijdens de wereldkampioenschappen in Amerika, maar komt met een onthulling. Want gaat hij wel echt stoppen met wedstrijden?

Churandy Martina over zijn toekomst

Om de sportprestaties van Martina te eren, maakt het Curaçaose hotel- en golfresort Blue Bay bekend dat het een jaarlijks terugkerend golftoernooi in zijn naam gaat organiseren: Churandy Martina Charity Invitational. De opbrengsten gaan naar een door Martina gekozen goed doel voor de sportontwikkeling van de jeugd.

De olympische sporters van Curaçao- foto: Kim Hendriksen

Liemarvin Bonevacia, zevende op de wereldranglijst en zilverenmedaillewinnaar op de 4 keer 400 meter estafetteloop bij de laatste Spelen, zegt dat hard werken en doorzettingsvermogen je een heel eind kan brengen.

“Het is niet makkelijk te behalen wat ik heb gedaan, maar het is wel haalbaar. Je moet hard werken, erin geloven en het kunnen dromen. Ook al lijkt het doel onrealistisch, je mentale kracht is heel sterk. Dus als jij jezelf een doel stelt en je doet er alles aan om dat doel te bereiken, kun je heel ver komen.”

Vorig jaar stond Bonevacia nog op nummer 37 op de wereldranglijst en maakte hij weinig kans op een olympische kwalificatie. Hij stond zelfs op het punt om met atletiek te stoppen. Al drie jaar ging het eigenlijk niet zo goed meer. Op een strand maakt Bonevacia de beslissing om toch nog een keer alles te geven:

Liemarvin Bonevacia over doorgaan