Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – “Het is niet alleen een dag waarop we een mooi schip terug in de stad zien, maar voor ons staat het ook voor economie. Voor mensen die weer aan het werk gaan”, zegt Miles Mercera, CEO van Tourism Corporation Bonaire.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Op Bonaire is na 18 maanden weer het eerste cruiseschip aangekomen. Het gaat om de Equinox van Celebrity Cruises. Jason doet walking tours in de binnenstad van Bonaire. “De meeste van mijn klanten komen van een cruiseschip af, dus de afgelopen periode was saai”, vertelt hij. “Ik ben blij dat het weer begonnen is, want dit is mijn specialiteit.”

Perspectief voor de toekomst
Zijn verwachtingen voor de komende tijd? “Natuurlijk zijn die positief, maar het is afwachten wat het gaat worden,” aldus Jason.

Barbara begeleid passagiers van de boot naar de verschillende toeren en is zelf ook touroperator. “De passagiers zijn blij dat ze weer op de eilanden mogen zijn en tours mogen maken, want dat is een verrijking als je op een cruisetour bent.” Ze is voorzichtig positief over de komende periode. “Het is een goede dag en biedt weer een perspectief voor de toekomst. Ik denk dat dit een goede aftrap is.”

Barbara weet nog niet zo goed wat ze moet verwachten van de intentie van de overheid om zich meer te focussen op ‘high quality and low volume’ toerisme. “Daar is iets voor te zeggen. Aan de andere kant is er ook iets te zeggen over het inkomen wat dan maar voor een beperkt aantal mensen zou zijn. De toekomst moet uitwijzen wat het zou kunnen brengen aan de bevolking hier.”

Procedures

Bemanningsleden aan boord worden wekelijks getest en ook de controles aan boord zijn streng. “We zijn allemaal gevaccineerd en ze houden ons goed op de hoogte als iemand ziek wordt, we hebben daar trackers voor”, vertelt cruisepassagier Brenda Harris. “Als iemand ziek is geworden en naar de dokter is geweest, weten we of we in nauw contact met diegene zijn geweest.” Ook is het volgens Harris een heel open schip. “Er zijn meer bemanningsleden dan passagiers.”

Het vele testen en de beperkingen waren voor Harris geen reden om niet te willen gaan. “We zijn al zo lang gesloten en ik wilde ergens heen.”
Ook William is blij dat hij ondanks alle regels gewoon op cruise is gegaan. “We moesten testen voor we hier kwamen, maar het viel mee. Van boord gaan was leuk, dit is een zeer vrolijke plek.”