Foto: Alberto Klaver

ORANJESTAD – Anderhalve week nadat Aruba de avondklok weer invoerde omdat het ziekenhuis het aantal patiënten niet meer aankon, trekt de overheid deze weer in. Dit ondanks het aantal doden naar een record steeg sinds de coronauitbraak in maart 2020 op Aruba begon.

grafiek: Directie Volksgezondheid Aruba

Aruba haalde afgelopen week in een klap met 7 overledenen, buureiland Curaçao (144 doden) in met het hoogste aantal coronadoden (146) in het Caribische deel van het Nederlandse koninkrijk. Vijf van de overleden patiënten stierven in Colombia waar het eiland al sinds de grote uitbraak van de delta-variant, coronapatiënten naar toestuurt om zo de intensive care in het Arubaanse ziekenhuis HOH te ontlasten.

Het is vanwege deze uitweg dat het eiland pas veel later tijdens de uitbraak die in juli begon – later ook dan RIVM begin augustus adviseerde – strengere voorzorgsmaatregelen nam om het record aantal besmettingen te stuiten. Het Arubaanse crisisteam is duidelijk: zolang het ziekenhuis zegt dat het de stroom patiënten aankan en er alternatieven zijn als Colombia, dan gaat de samenleving niet op slot, om de toeristeneconomie niet teveel te hinderen.

‘Nachtclubs moeten ook eens hun verantwoordelijkheid gaan nemen’ – korpschef Vanessa Kock

De hevige kritiek vanuit vooral de horecasector op de vervroegde sluitingstijd ( 9 uur ‘avonds), een maatregel die het crisisteam op 21 augustus nam, is volgens de overheid echter niet de aanleiding om deze nu weer te versoepelen naar 12 uur ‘s nachts.

“Het gaat om de data en of het hospitaal dit aankan. Maar de nachtclubs moeten ook eens hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Want anders zijn we straks weer terug naar af”, zegt korpschef Vanessa Kock. De virusuitbraken beginnen – zo zegt Directie Volksgezondheid althans – vooral in het nachtleven.

Al voor de introductie van de strengere maatregelen van anderhalve week geleden, daalde overigens het gemiddelde aantal besmettingen. Maar de situatie is nog altijd kritiek, waarschuwt de Arubaanse (demissionair) premier Evelyn Wever-Croes. De overheid handhaaft dan ook maatregelen als de mondkapjesplicht voor binnen, het alcoholverbod voor publieke ruimtes en de samenscholingsbeperking (6 personen max) alsook een beperkte avondklok (van 7 pm tot 5 am) voor bepaalde gebieden als de stranden en parkeergebieden daar.

Scholen deels open

Niet alle kinderen konden zoals deze naar school vandaag- foto: Alberto Klaber

De scholen mogen sinds 1 september wel open nadat de overheid de opening van het nieuwe schooljaar met anderhalve week had uitgesteld. Sommige scholen die online les konden geven, waren al wel in de week van 15 augustus begonnen.

Maar gisteravond werd duidelijk dat de grootste scholengemeenschap Stichting Katholiek Onderwijs Aruba (SKOA) de deuren van haar 46 scholen (van kleuter tot mavo) dichthoudt. Er loopt al maanden een conflict met de overheid sinds (demissionair) onderwijsminister Rudy Lampe bekendmaakte dat de stichting gefraudeerd heeft met overheidssubsidies. De stichting spande rechtszaken aan maar verloor deze.

Door de korting op de subsidies zegt de stichting de schoonmakers van de scholen niet meer te kunnen betalen. Terwijl juist nu in coronatijd de hygiëne op scholen zo belangrijk is, aldus SKOA. Omdat de hygiëne op scholen nu niet gegarandeerd kan worden, zegt de stichting dus niet open te kunnen waardoor duizenden kinderen en jongeren amper of geen onderwijs krijgen.

‘Gaat de school echt morgen open, vroeg mijn zoon toen hij ging slapen’

Ouders reageren gefrustreerd op social media. Zo vertelt een moeder:
“Mijn zoon was zo blij dat hij weer naar school kon. Gaat de school echt morgen open, vroeg hij toen hij ging slapen. Ja, antwoordde ik, eindelijk. Hij had zijn schooluniform al trots klaargelegd en zijn tas ingepakt. Hij was zo trots. Vanmorgen werd hij om 6 uur wakker en schreeuwde enthousiast: School! Hij sprong uit bed. En toen moest ik hem voor de zoveelste keer vertellen dat de school niet open ging. Waarom mama, vroeg hij met tranen in de ogen. Wanneer gaat de school dan open, mama.”

Inmiddels heeft de oppositie om een spoeddebat gevraagd over de situatie op de katholieke scholen.