PHILIPSBURG – Het aantal mensen dat zich de laatste tijd nog laat vaccineren op Sint Maarten is dramatisch laag. Dat leidt tot bezorgdheid bij mensen die wel zijn gevaccineerd. Tegelijkertijd stijgt het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis.

Dagelijks publiceert de overheid van Sint Maarten een grafiek met daarop de cijfers van het aantal mensen dat zich heeft laten vaccineren. Op 31 augustus waren er 27.245 personen geregistreerd. In totaal 63 mensen hebben zich die dag laten registreren; vijftien voor een eerste vaccinatie en 48 voor een tweede. Het totaal aantal gevaccineerden steeg daarmee tot 25.303. Op een bevolking van 62.323, zo geeft de overheid aan.

25 per dag
Om duidelijk te maken hoe langzaam het aantal gevaccineerden toeneemt, kan worden gekeken naar de informatie op 17 augustus. Precies twee weken eerder. Toen waren er 26.863 mensen geregistreerd en lieten 34 mensen zich voor de eerste keer, en 63 voor de tweede keer registreren. In totaal hadden toen 24.942 mensen een vaccinatie gehad.
Dat betekent dat in twee weken tijd 363 mensen zich hebben laten vaccineren. Gemiddeld zo’n 25 per dag. In de twee weken daarvoor hebben 466 mensen zich laten vaccineren. Ietsje meer, maar dat aantal is volgens velen ook lang niet genoeg.
Want aan de andere kant is in dezelfde periode de druk op het St. Maarten Medical Center flink toegenomen. Ook zijn er opvallend meer coronapatiënten overleden.

Op Sint Maarten zijn sinds vorig jaar 51 mensen met corona overleden. Een derde van dat aantal viel afgelopen maand.

Facebook
In totaal waren op 30 augustus 51 mensen met corona overleden. Vier weken eerder waren dat er nog 34. Dat betekent dat in bijna een maand tijd in totaal een derde van het aantal coronadoden is gevallen.
Het zijn cijfers die tot frustratie leiden op het eiland. Op Facebook praten inwoners openlijk over de noodzaak om ervoor te zorgen dat snel meer mensen zich laten vaccineren.

‘Pop-ups’
Minister van Gezondheid Omar Ottley laat weten hard te werken om de bewoners bewust te maken van de noodzaak van vaccinatie. Ook organiseert hij ‘pop-ups’ om meer mensen te trekken.

‘‘Als we niets doen, gaan we als eiland langzaam kapot’’, zo stelt een gefrustreerde winkeleigenaar

Voor veel mensen in de toerisme sector is het niet genoeg. ‘‘Zo lang het aantal vaccinaties laag blijft, is de kans op verspreiding van het virus groot. En daarmee prijzen we ons als vakantiebestemming uit de markt. Ik begrijp dat niemand wil overgaan tot een vaccinatieplicht of iets dergelijks, maar als we niets doen gaan we als eiland langzaam kapot”, zo vat een gefrustreerde winkeleigenaar in Philipsburg de situatie samen.