Foto: Regering van Sint Maarten

PHILIPSBURG – Evenals Aruba en Curaçao heeft Sint Maarten sinds enkele weken weer te maken met een stijging van het aantal corona besmettingen. Dit zorgt voor een toename van het aantal corona patiënten in het ziekenhuis. Het eiland doet er veel aan om de besmettingen zo laag mogelijk te houden, zoals onder meer de invoering van een nieuwe avondklok. Tegelijkertijd is er zorg over een relatief lage vaccinatiegraad onder de bevolking.

Minister van Gezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid Omar Ottley zegt in een interview met Caribisch Netwerk dat hij rekening houdt met het slechtste scenario. Tegelijkertijd hoopt hij op een positieve verandering. ‘‘Ik ben blij met elke persoon die ervoor kiest om zich te laten vaccineren.’’

Veel illegalen
Volgens de overheid van Sint Maarten zijn er 62.323 personen op het eiland die gevaccineerd kunnen worden, daarbij gaat het zowel om volwassenen als jongeren tussen de 12 en 17 jaar oud. Het aantal is opmerkelijk omdat er volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 40.000 mensen officieel op het eiland woonden.
De overheid erkent daarmee in de corona-statistieken dat er veel mensen op het eiland wonen die niet zijn ingeschreven en daarmee illegaal zijn. Maar elke bewoner telt, en daarom stelt Ottley dat hij blij is met elke nieuwe vaccinatie.

Door Oscar van Dam


‘Vaccinatie pop-ups’

Voor wat betreft de lage vaccinatiegraad legt Ottley uit: ‘‘We hebben tijdens de eerste drie corona golven steeds een relatief laag aantal besmettingen gekend en ook in het ziekenhuis was het steeds op te vangen. Misschien zijn de mensen daardoor wat makkelijker geworden en kiezen ze er minder snel voor om zich te laten vaccineren.’’
Ottley noemt dat ‘begrijpelijk’ maar niet goed. Hij doet er veel aan om de mensen toch een prik te laten nemen. Zo organiseerde de overheid verschillende ‘vaccinatie pop-ups’, onder meer in het Festival Center in Philipsburg. Doel is op die manier mensen de mogelijkheid te bieden zich te laten vaccineren op andere plaatsen dan de vaccinatie centra.

Avondklok
Dat is nodig want van de ruim 62.000 bewoners van twaalf jaar en ouder waren er vrijdag 20 augustus nog maar 25.043 mensen die zich minstens één keer hadden laten vaccineren. Tegelijkertijd waren er 315 actieve besmettingen. Tot deze maand was het eiland altijd onder de driehonderd actieve besmettingen gebleven.

Van de ruim 62.000 bewoners van twaalf jaar en ouder op Sint Maarten hebben maar 25.043 mensen zich minstens één keer laten vaccineren.

Ottley: ‘‘We zitten in een nieuwe situatie. Mensen moeten daar aan wennen.’’ Sinds kort is er weer een avondklok waardoor het nachtleven stil ligt. Ottley heeft de instelling van de avondklok toegelicht in een vergadering met vertegenwoordigers van het nachtleven op het eiland. Daarbij is afgesproken dat ze met een controle systeem komen die besmettingen in discotheken, nachtclubs en bars moeten voorkomen.

Extra hulp
Tegelijkertijd is er overleg binnen het Koninkrijk over extra hulp. Aan Nederland heeft Ottley gevraagd om de financiering van extra medisch personeel langer door te laten gaan. Op dit moment zijn er vijftien coronapatiënten in het St. Maarten Medical Center, waarmee de grens lijkt te zijn bereikt voor wat betreft de verzorging van de coronapatiënten.
Ottley: ‘‘Niemand had deze golf verwacht. Niemand had een Delta-variant zien aankomen. Maar nu we ermee geconfronteerd worden, moeten we het zo serieus mogelijk nemen.’’ Ottley roept dagelijks de bevolking op om zich aan de coronamaatregelen te houden en zich ook te laten vaccineren.

Aan iedereen die ervoor kiest zich niet te laten vacineren, zeg ik: ‘Take care of yourself’. – Omar Ottley, minister van Gezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid op Sint Maarten

‘‘Het is aan ieder persoon om die keuze te maken. Maar aan iedereen die ervoor kiest zich niet te laten vaccineren, zeg ik: ‘Take care of yourself’. Draag een mondkapje, houd afstand, vermijd drukte en zorg dat je gezond blijft. Alleen op die manier houden we een ‘worst case scenario’ buiten de deur.’’