Foto: Lange rijen weer in de coronateststraat/Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Met 63 nieuwe gevallen en totaal nu 349 actieve coronabesmettingen, neemt de druk voor nieuwe maatregelen toe. Maar de overheid besloot vandaag anders, behalve dat het inreisbeleid voor Amerikanen wordt aangescherpt. Er is wel grote bezorgdheid over kinderen onder de 12 jaar.

“We gaan niet meteen met maatregelen komen zoals we vorig jaar deden. Het is aan elke burger om zich te beschermen”, zegt de Arubaanse (demissionaire) premier Evelyn Wever-Croes.

Reden is dat ondanks de sterke toename, de situatie in het ziekenhuis onder controle blijft. Per 1 augustus moeten Amerikanen, – de meeste toeristen die naar Aruba komen-, zich wel weer verplicht testen. Want Aruba heeft de Verenigde Staten nu toegevoegd aan de lijst van hoog risicolanden.

Terwijl in Curaçao de stijging afvlakt, gaat het op Aruba slechter.

Uit onderzoek van toerismebureau ATA blijkt namelijk dat onder de besmette personen die niet op Aruba wonen, de meeste Amerikaan zijn en ook een groot deel daarvan jongeren. Ook zijn er veel besmettingen op het eiland onder Arubaanse studenten die tijdelijk terugkeren voor vakantie.

ATA-directeur Ronella Croes zegt dat er een tendens is dat toeristen weer reizen afzeggen of uitstellen. “Dit is wat we van hotels horen en andere operators. Hoeveel kunnen we nu nog niet zeggen, die cijfers krijgen we nog.” Uit een recente enquête blijkt overigens dat meer dan 80 procent van de toeristen is gevaccineerd.

Grotere zorgen over kinderen

Directie Volksgezondheid is echter vooral bezorgd over de gezondheidssituatie onder kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. “Er is nog geen vaccin voor hen, dus zij hebben geen enkele optie. We merken dat nu meer kinderen tegelijkertijd meerdere virussen – niet alleen Covid, maar ook andere aandoeningen aan de luchtwegen- hebben. Dus de hygiëne, bescherming van deze groep is niet goed.”

Ze roept ouders van kinderen in deze leeftijdsgroepen op om extra op te letten en voorzorgsmaatregelen te nemen. “We zijn nu meer bezorgd over deze kinderen dan kinderen boven de 12 jaar want die kunnen zich nog laten vaccineren.”