Foto: Regering van Curaçao

WILLEMSTAD – Nederland is vanaf maandag 19 juli een hoog risico-gebied voor Curaçao. Dat betekent dat alle passagiers minstens 72 uur voor hun vlucht naar Curaçao een PCR-test moeten laten afnemen. Dat geldt ook voor mensen die al twee keer zijn gevaccineerd en ook voor Curaçaoënaars die op vakantie zijn geweest en terugkeren.

Dat heeft minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas donderdag bekend gemaakt. Volgens hem moeten alle passagiers op Hato een negatieve test-uitslag kunnen overhandigen. Drie dagen na aankomst moet iedereen een antigeen-test af laten nemen. Bezoekers die positief blijken te zijn, moeten tien dagen in isolatie blijven. De antigeen-test is al verplicht op Curaçao.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth benadrukte dat uit cijfers blijkt dat 93 van de bezoekers daadwerkelijk een dergelijke test laat afnemen.

Curaçao voert de verplichting voor een PCR-test niet alleen in vanwege de stijgende cijfers in Nederland, maar ook vanwege de stijging op het eiland zelf. Curaçao kent een snelle stijging van het aantal besmettingen. Op 7 juli waren twintig actieve besmettingen geregistreerd, op 14 juli was dat gestegen naar 102.

De regering kondigde verder aan dat er meer controles zullen worden uitgevoerd bij uitgaansgelegenheden. Verder deed Pisas een emotionele oproep aan iedereen op Curaçao om zich aan de regels te houden. Dat betekent onder meer om consequent te zijn in het dragen van een mondkapje bij het bezoek aan winkels en in de openbare ruimte en zich te houden aan de regels van sociale afstand.