Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – In januari 2019 besloot de overheid van Sint-Maarten een Trustfund op te zetten voor ondernemers die gedupeerd zijn door orkaan Irma in 2017. Hiervan is slechts 4,5 miljoen gebruikt en dat is relatief weinig, gezien het totaalbedrag van 32,5 miljoen dollar dat beschikbaar is.

“Er werd echter amper gebruik van gemaakt in het begin”, zegt manager Elozona Ochu van Enterprise Support in dienst van het National Recovery Program Bureau. Campagne op de lokale zenders van Sint-Maarten en de krant brachten daar wat verandering in. Ruim 50 bedrijven zijn inmiddels geholpen en ook nieuwe bedrijven zijn gestart met hulp van de NRPB.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Tim van Dijk

“Het is deels een lening en deels een gift”, vervolgt Ochu. 35 procent van het bedrag is een lening en 65 procent is een gift uit het fonds. Criteria is dat ondernemers een goed rapport aanleveren en waar men kan onderbouwen waarom men deze lening/support denkt nodig te hebben. Casino’s en relax accommodaties vallen buiten deze regeling.

Shirley Hilaire is dolgelukkig nu ze haar kleine bedrijfje met inmiddels acht werknemers kan versterken met een klein vrachtwagentje om tuinafval af te voeren van haar klanten.

Lloyd Beaton kan dankzij dit fonds een boot opknappen welke hij wil inzetten om vis te gaan vangen en verkopen.

Of Sint-Maarten binnen drie jaar de overige 28 miljoen dollar gaat gebruiken is nog maar de vraag. Wat er met het restant gebeurd in december 2024 als de boeken gaan sluiten is vooralsnog niet bekend.