Foto: John Samson

DEN HAAG – Na maanden van politieke strijd tussen Den Haag en Sint-Maarten, krijgt het eiland nu toch 19,1 miljoen euro aan coronasteun. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops  (Koninkrijksrelaties) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Sint-Maarten zou al begin dit jaar het hulpgeld ontvangen, maar Knops weigerde dat tot twee keer toe. In maart eiste hij opheldering; de vraag of de afspraken met Den Haag nog overeind staan, omdat Statenleden Nederland bij de Verenigde Naties beschuldigde van racisme en koloniale houding. In mei ging de geldsteun opnieuw niet door, omdat Knops Sint-Maarten beschuldigde van wanbestuur op de luchthaven.

“De afgelopen weken heeft Sint-Maarten voortvarend gewerkt aan het herstellen van goed bestuur”, schrijft Knops aan de Kamer. Het geld – ongeveer 39 miljoen Antilliaanse guldens – zal ‘zo spoedig mogelijk’ overgemaakt worden.

‘Mogelijk meer bedrijven failliet, meer werkloosheid’
Het eiland had al te maken met een wederopbouw na orkaan Irma en in 2020 kwam er nog een crisis overheen. Door de corona-pandemie raakte het toeristische eiland in een diepe economische crisis.

Premier Jacobs heeft in de afgelopen weken gewaarschuwd dat Sint-Maarten in grote problemen dreigt te raken door ‘het hardnekkige optreden van Den Haag‘. Mensen die afhankelijk zijn van een uitkering, zouden dan geen geld meer kunnen krijgen. Ook bedrijven die door de corona-pandemie nu afhankelijk zijn van overheidssteun zouden failliet kunnen raken, waardoor meer werkloosheid dreigt.

Knops erkent ook dat er ‘dringende spoed’ bij is. De enige manier om snel orde op zaken te krijgen, was door de lening te stoppen, is zijn overtuiging.

Ook Schiphol, voor Den Haag een belangrijke speler, had ernstige zorgen over ‘good governance’ bij de Sint-Maartense luchthaven. Voor Knops is het belangrijk dat de rust terugkeert, want het Nederlandse bedrijf is vanwege hun expertise direct betrokken bij de doorstart van de luchthaven na orkaan Irma.