Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Met gemiddeld 11 nieuwe gevallen per dag over de afgelopen zeven dagen, zegt de Arubaanse regering, is de coronagolf nu zover afgezwakt dat zelfs de mondkapjes niet meer verplicht op hoeven.

Begin augustus vorig jaar nam Aruba deze maatregel toen een tweede golf het eiland harder raakte dan toen de pandemie in maart begon. Met de mondkapjesplicht liep het eiland voorop op de buureilanden en ook Nederland. Vanaf woensdag 9 juni is het verbod dus opgeheven. Winkels, horeca en andere publieke ruimtes kunnen bezoekers nog wel verplichten om deze op te doen.

Andere coronamaatregelen zijn ook versoepeld waardoor publiek (onbeperkt) weer op sportevenementen welkom is; het gebiedsverbod is afgeschaft en gevaccineerden niet meer in quarantaine hoeven. Vanaf 9 juni hoeven reizigers in de bubbel van Aruba, Bonaire en Curaçao ook niet meer de verplichte test bij binnenkomst op Aruba hebben dan wel ondergaan. Maar ook hier geldt: daarvoor moet je wel minimaal twee weken ervoor allebei de coronaprikken hebben gehad.

‘Er is weer licht aan het einde van de tunnel’ – premier Wever-Croes

“Er is weer licht aan het einde van de tunnel”, zegt de Arubaanse (demissionaire) premier Evelyn Wever-Croes. Ze benadrukt wel dat de economische en financiële crisis nog niet zijn bezworen. 4000 mensen krijgen de speciale Fase-uitkering omdat ze nog altijd geen baan hebben en voor 14.000 werknemers betaalt de overheid ook nog steeds salarissubsidie. Ook zegt de premier dat nog 1 op de 5 mensen afhankelijk zijn van voedselpakketten. “We zijn dus nog afhankelijk van de middelen uit Nederland.”

Toch doet Aruba het van alle eilanden in het Nederlandse-Caribisch gebied tot nu toe het beste wat betreft economisch herstel vanwege het opbloeiende toerisme. En dat komt vooral door de Amerikaanse toeristen die massaal naar het eiland blijven komen. Afgelopen mei was zo’n goede maand, aldus Ronella Croes van het Arubaanse toerismebureau ATA, er kwamen bijna net zoveel Amerikanen (bijna 71 duizend, 20% meer dan in april) binnen als in mei 2019 (het laatste topjaar voor de pandemie). Aankomende woensdag meert bovendien het eerste cruiseschip  aan.

Volgens de prognoses van ATA blijft de groei zich doorzetten en zijn ze zo positief dat ze verwachten dat het toerisme dit jaar voor 68% is hersteld.

Zorgen over ongedocumenteerden
Ondanks het goede nieuws, is de regering wel bezorgd over de lage vaccinatiegraad onder ongedocumenteerden. Directie Volksgezondheid (DVG) heeft echter geen cijfers hierover en verwijst naar de vluchtelingenorganisatie Hias Aruba waarmee ze hierin samenwerken. “We registeren alleen AZV-verzekerden en niet-AZV-verzekerden”, aldus Sharline Koolman, hoofd van de dienst besmettelijke ziekten.

Volgens premier Wever-Croes gaat het om ‘niet eens 10% van rond 15 duizend’ ongedocumenteerden die zich heeft gevaccineerd en werken de vluchtelingenorganisaties Hias en UNHCR Aruba aan een voorlichtingscampagne.

Navraag bij Hias over de vaccinatiecijfers, levert echter niets op. “Wij registreren niemand en faciliteren alleen ruimte. DVG moet de cijfers hebben.” De organisatie schat zelf in dat in ieder geval zo’n 17 duizend Venezolanen op Aruba zijn zonder legale status.

Vaccinatiegraad nog te laag
Volgens de laatste cijfers van Volksgezondheid (van 4 juni) zijn 52.566 mensen volledig gevaccineerd. Daarmee zou de vaccinatiegraad 65% zijn, maar dat is dus alleen van wat DVG heeft geregistreerd. Volksgezondheid verwacht deze week de resultaten van een onderzoek naar waarom een te grote groep nog altijd geen vaccin wilt.

Koolman zegt wel de laatste week meer mensen op de prikposten te zien. “De vakantieperiode komt eraan dus we denken dat meer mensen gemotiveerd zijn om toch het vaccin te nemen.” Juni is de laatste maand dat Arubanen snel een coronaprik kunnen krijgen. Vanaf juli gaan de prikposten dicht en moeten mensen langer wachten op een vaccin.