Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – De antigeentest blijft verplicht voor toeristen die Curaçao willen bezoeken. Dat maakte minister-president Eugene Rhuggenaath op vrijdagmiddag bekend tijdens een informatiebriefing. Een aantal belangenorganisaties trok enkele dagen eerder nog aan de bel. Ze willen dat de test wordt afgeschaft.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Volgens de Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) schrikt de antigeentest, die moet worden afgenomen drie dagen na aankomst op het eiland naast de voor het vertrek verplichte PCR-test, toeristen af om naar het eiland op vakantie te komen. Dat zou het lage aantal bezoekende toeristen verklaren. Het toerisme op Curaçao komt namelijk maar mondjesmaat op gang. In mei 2019 kwamen 36.386 toeristen op vakantie naar Curaçao. Afgelopen maand was dat 76 procent minder. Aruba doet het een stuk beter. Zij hebben in de maand mei maar liefst 70.000 toeristen ontvangen. Aruba zit daarmee al op bijna 80 procent van het aantal toeristen in dezelfde maand in 2019.

Versoepelingen

“We zijn vanaf het begin van de laatste lockdown intensief bezig om samen met de overheid te kijken hoe we het verblijf van toeristen zo goed mogelijk kunnen maken. De versoepelingen waren hier heel belangrijk bij, dat toeristen weer naar het strand kunnen of naar een restaurant”, vertelt Maria-Helena Seferina-Rojas, managing-director van de Chata. “Toen ons eiland weer code geel kreeg voor Nederlandse bezoekers vielen de boekingen eigenlijk sterk tegen. Daarom hebben wij een onafhankelijk onderzoek laten doen onder toeristen. Daaruit kwam naar voren dat de antigeentest naast de PCR-test reden is voor veel toeristen om niet naar Curaçao te komen. Want deze maatregel geldt ook voor personen die al volledig gevaccineerd zijn. Mensen begrijpen dat niet”.

Filter
Volgens huisarts Jerry Semper werkt de antigeentest heel goed en filtert deze de mensen er uit die een negatieve PCR-test hadden, maar toch besmet zijn. “Ik denk dat de antigeentest moet blijven. Wij kunnen het ons niet veroorloven om weer een tweede scenario zoals in maart te krijgen, waar er sprake was van een enorme stijging van het aantal besmettingen. De mens doet wat hij niet laten kan. Ze komen graag samen. Maar Covid is niet weg. Het is er nog steeds. En aangezien 30 procent van de volwassen mensen niet gevaccineerd is en 50 procent van de bevolking, vind ik dat de antigeentest moet blijven”.

Tijdens de informatiebriefing werden ook versoepelingen aangekondigd. Zo wordt de avondklok op dinsdag 8 juni, na 15 maanden, afgeschaft en vanaf vandaag 4 juni kunnen alle inwoners van Curaçao, Aruba en Bonaire die volledig gevaccineerd zijn vrij reizen tussen de eilanden. Zij hoeven hierbij geen PCR-test meer te overleggen en ook geen antigeentest te doen.