Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Het grootschalige vaccinatietraject op Curaçao zal de komende weken afgeschaald worden. Dat vertelt huisarts Jerry Semper, medisch coördinator van het vaccinatieprogramma. Volgens Semper worden er momenteel nog zo’n 200 á 300 nieuwe mensen per dag geprikt. “In het begin ging het om duizenden per dag. We zien hierdoor dat het einde van het traject in zicht komt en zullen de komende tijd het traject gaan afschalen.”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Inmiddels hebben ruim 83.000 mensen één prik gehad, meer dan 63.000 mensen hebben beide prikken al gehad op Curaçao. Hiermee wordt het beoogde aantal van 85 procent niet gehaald. Wel staat Curaçao op dezelfde hoogte als andere landen, zoals Israël, die Covid op dit moment onder controle lijken te hebben. “In deze fase van het traject zullen er niet heel veel mensen meer bijkomen”, denkt Semper. Reden dus om het traject over te dragen aan de reguliere zorg. “Over enkele weken zal er nog op één plek op het eiland geprikt worden. De megalocaties gaan in de komende weken sluiten”, aldus Semper.

Wijken
Op dit moment heeft het vaccinatietraject zich uitgebreid de wijken in. In verschillende buurten worden informatieavonden georganiseerd voor de bewoners die vragen hebben over het vaccineren. Tijdens één van de informatieavonden, in de wijk Buena Vista, is de opkomst niet heel erg groot. Een enkeling drupt binnen. In totaal bezoeken zo’n vijftien mensen de informatieavond waarbij ze voorlichting krijgen van Iralice Jansen, hoofd van het vaccinatietraject. Volgens Jansen wisselt de opkomst in de verschillende wijken, maar is deze nergens echt heel erg groot.

Er komen volgens haar steeds enkele tientallen mensen opdagen. “De meesten daarvan laten zich daarna ook vaccineren.” Volgens een buurtbewoner op de informatieavond in Buena Vista is de opkomst die avond niet heel hoog omdat volgens haar bijna 70 procent van de bewoners in deze wijk hun baan heeft verloren tijdens de tweede lockdown. “Veel mensen uit deze wijk werkten in de horeca en in het hotelwezen. Die zijn nu aan het overleven en zijn helemaal niet mee bezig met vaccineren”.

Mobiele prikbus
Na de informatiemiddag of -avond wordt binnen 48 uur een mobiele prikbus in de wijk gezet zodat buurtbewoners zich in hun eigen buurt kunnen laten vaccineren. Het gaat dan vooral om mensen die slecht ter been zijn, geen vervoer hadden om naar een priklocatie te gaan of die nog twijfelden. “Aanstaande vrijdag hebben we als het goed is de twaalfde wijk aangedaan. Dan gaan we evalueren en beslissen we of we doorgaan, hoelang we doorgaan en naar welke wijk we wel toegaan en welke en niet”, vertelt Semper. Het is volgens de huisarts een hele operatie om met een vaccinatiebus de wijken in te gaan.

“Je moet kijken naar de netto winst. Elke prik is er eentje, maar het moet wel opwegen tegen de hele organisatie van prikkers, bussen, registratie en artsen die op locatie zijn met beveiliging. Dit weekend gaan we beslissen of we doorgaan en hoe we doorgaan met het vaccineren in de wijken”.

Jongeren
Vanaf dit weekend mogen ook jongeren vanaf 16 jaar, die in een hoge risicogroep zitten, gevaccineerd worden met Pfizer. Er wordt met deze groep begonnen omdat er niet genoeg Pfizer op het eiland is voor alle jongeren, sinds Curaçao is overgestapt op Moderna. “Het gaat om in totaal duizenden jongeren. Onze voorraad Pfizer is niet heel groot, dus in goed overleg met de kinderartsen beginnen we met jongeren met bepaalde ziektes. Daarna maken we een inventarisatie over hoeveel er nog is, dan moeten we met Nederland praten voor extra Pfizer-vaccins om de andere groep jongeren zonder hoog risico ook te prikken”. Dit weekend wordt er begonnen met het vaccineren van jongeren.

Sint Maarten
Op Sint Maarten wordt er na 31 juli gestopt met het aanbieden van gratis vaccinaties. Dat liet de overheid van Sint Maarten maandag 24 mei weten. Tot die tijd kunnen inwoners nog gratis hun vaccinatie halen en zonder afspraak. Op dit moment is 35 procent van de beoogde 85 procent van de bewoners ingeënt. Vanaf augustus moeten mensen zich registreren om een vaccin te krijgen. Daarbij moeten er minimaal vijf kandidaten op dezelfde dag zijn om zich te laten inenten, zodat er geen vaccin weggegooid hoeft te worden. Volgens Semper blijft vaccineren op Curaçao gratis. “We krijgen de vaccinaties gratis van Nederland, dus dat is hier nooit besproken.’’