Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – Het CDA is de grootste partij geworden op Bonaire bij de Tweede Kamerverkiezingen. Zo’n 3000 mensen kwamen woensdag 17 maart naar de stembus. Het opkomstpercentage is daarmee maar iets hoger dan vier jaar geleden: 22,6 procent.

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties werd meerdere malen genoemd. ‘Omdat hij veel heeft betekend voor de eilanden’, was een veelgenoemde reden onder lokale stemmers.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Maar als het aan Nos Ke Boneiru Bèk (Wij willen Bonaire terug) lag, was de lokale bevolking helemaal niet naar de stembus gegaan. Zij deden vlak voor de verkiezingen juist een oproep aan de mensen om niet te gaan stemmen.

Bonaire koos in een referendum in 2004 om direct onderdeel te worden van Nederland. Maar de onvrede op het eiland tegenover Den Haag is verder gegroeid, stelt Nos Ke Boneiru Bèk. De actiegroep – die politiek Den Haag al jarenlang beticht van kolonialisme – voerde de afgelopen weken daarom ook een opvallende verkiezingscampagne: ga ‘als teken van protest’ niet stemmen.

Geen democratie
Volgens Jamies Finies, de voorman van de actiegroep, heeft Bonaire met haar 20.000 inwoners weinig impact op de Tweede Kamerverkiezingen en dus op de toekomst van zijn eiland. “Waar begin je aan als je 70.000 stemmen nodig hebt? Democratie is als wij op Bonaire ook iets kunnen veranderen.”

Nederlanders leven als koningen
Finies benadrukt dat de lokale bevolking in de minderheid is door de immigratie van Europese Nederlanders. “De Bonairianen zijn gedwongen om drie banen te hebben om te overleven, terwijl Europese Nederlanders hier naartoe komen met twee salarissen. Zij leven hier als koningen.’’

Wat hij voor signaal hoopt af te geven met het protest? “Dat alle partijen die over ons willen praten, echt kijken naar deze eilanden en ons recht om te bestaan als volk, buiten de democratie van Nederland.’’

Invloed vanaf de eilanden
Imarisha Hagens kan zich niet vinden in de oproep van Nos Ke Boneiru Bèk. “Vrouwen en niet witte-mensen hebben te lang gevochten om te mogen stemmen. En je bereikt meer als je stemt op partijen die voor je belangen opkomen, dan als je helemaal niet stemt.” Hoeveel vertrouwen heeft ze dat er echt invloed zal zijn vanuit de eilanden in Den Haag? “Ik denk dat het meer gaat leven als er meer mensen stemmen en dat we zo op een gegeven moment wel invloed kunnen krijgen.”

Zo’n 3000 mensen kwamen woensdag 17 maart naar de stembus.

Karel Visser heeft op Raymond Knops (CDA) gestemd. “Het bestuursakkoord heeft ons heel veel richting gegeven en dat we tijdens de coronacrisis gelijkwaardige hulp krijgen, vind ik heel groot.” Stemmen heeft volgens hem zeker zin om invloed uit te oefenen. “Dat geeft tenminste een signaal dat hij het goed doet voor ons eiland. Dan denken ze in de kamer; laten we zijn richting op gaan.”

Meer lasten dan lusten
Margaret is ook blij met de hulp vanuit Nederland, maar benadrukt dat er nog steeds ongelijkheid is waar iets aan moet worden gedaan. “We zien dat ze ons door de jaren heen meer tegemoetkomen, maar we hebben nog steeds meer lasten dan lusten. Het is tijd dat alles gelijkgetrokken wordt, zodat je met een minimumloon kunt leven.’’