Foto: Huidig premier Rhuggenaath tijdend het debat

WILLEMSTAD – In aanloop naar de parlementsverkiezingen van 19 maart worden er veel politieke debatten op Curaçao georganiseerd. Niet elk debat, of politiek forum, is even geslaagd. Maar ook niet elke Curaçaose politicus is even bedreven in het debatteren.

Dat is een gevolg van de statische wijze waarop parlementsvergaderingen plaatsvinden. Vanuit de politiek zelf is er veel motivatie om de spelregels te veranderen en daarmee betere debatten te krijgen. Daarmee krijgt de bevolking misschien ook meer interesse in de politiek.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Het was een mooi moment afgelopen zondagavond. Tijdens het enige Nederlandstalige politieke debat op Curaçao, georganiseerd door Paradise FM en uitgezonden op radio en Facebook, werd Suzy Camelia-Römer (van 4 januari 1952) gekozen tot beste debater van de avond.

Camelia-Römer, van huis uit advocaat, was twee keer minister-president van de Nederlandse Antillen, minister in meerdere kabinetten en is leider van haar eigen politieke partij PIN. Maar toch vond ze de verkiezing een eer.

Camelia-Römer is dan ook een begenadigd debater met jarenlange ervaring. Maar dat kan niet van alle politici gezegd worden. Op sociale media werd veel geklaagd over het niveau van de lijsttrekkers, die liever hun verhaal afdraaien dan in discussie gaan met een collega. Zo doen ze dat in het parlement en dus ook tijdens verkiezingsdebatten.

‘Er moet in het parlement meer ruimte komen voor debat’
– Rennox Calmes

Volgens Rennox Calmes, leider van de politieke partij Trabou pa Kòrsou en voormalig lid van het Curaçaose jeugdparlement, komt dat omdat er in het parlement alleen maar ruimte is voor het afleggen van standpunten.

“We mogen wel 20 tot 30 minuten praten tijdens vergaderingen in het parlement en daarbij kan de spreker er van alles bijhalen, maar er wordt niet inhoudelijk gediscussieerd. Het zou goed zijn als er ruimte komt voor debat.’’ Volgens hem is dat ook interessanter voor de bevolking.

Camelia-Römer zelf is vooral voorstander zijn van verkorting van de spreektijd in het parlement. En verder de mogelijkheid tot interruptie en de ruimte voor parlementariërs om vragen te stellen aan andere parlementariërs en ministers in de vergadering.

De voorzitter van het parlement, Ana Maria Pauletta, noemt het ook ‘wenselijk zijn om meer debat in het parlement te hebben’. Het reglement van orde biedt volgens haar op dit moment niet echt ruimte voor een echt debat. Alle leden krijgen een vast aantal minuten om te spreken.

Interruptie introduceren
Haar partij, regeringspartij PAR, wil dan ook de mogelijkheid tot interruptie introduceren. ‘Zodat Statenleden elkaar en de ministers kunnen interrumperen voor een verduidelijkende vraag of fact check.’ Er ontstaat dan meer ruime voor debat. En daarmee zullen politici in ieder geval beter zijn voorbereid op de debatten van de volgende parlementsverkiezingen.