DEN HAAG – “We moeten naar een systeem waarbij de onderliggende oorzaken van criminaliteit worden ongezocht. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat het vooral te maken heeft met armoede.”

Dit zegt Quinsy Gario van BIJ1 in debat met CDA Tweede Kamerlid Chris van Dam, over of de rechtshandhaving op de eilanden overgenomen moet worden door het Koninkrijk.

Debatten
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, organiseert Caribisch Netwerk debatten met Tweede Kamerleden en kandidaten die zich inzetten of willen inzetten voor de eilanden.

Van Dam pleit al een jaar voor het overnemen van de rechtshandhaving op de eilanden. Het CDA Kamerlid noemt het een ‘enorme opdracht voor kleine landen zoals Aruba, Curaçao, Sint-Maarten om dat allemaal zelf te moeten regelen.’

‘Meer geld naar de eilanden’
Gario: “We moeten naar herstelrecht en niet naar afstraffing. We weten dat er heel veel mensen zijn die dagelijks niet weten hoe zij aan hun eten moeten komen. Investeren in peperdure justitiële instellingen waar de mensen die nog steeds in armoede leven en een uitweg zoeken worden opgesloten, is volgens mij niet de manier om dat te doen”, zegt Gario.

Onder andere hierom moet er veel meer geld naar de eilanden, vindt Gario. Van Dam zegt dat er juist niet meer geld naar de eilanden toe moet, omdat het ‘geld verdwijnt in de zakken van lokale bestuurders.’

Kijk hier een stukje terug over dit onderwerp:

Het debat in zijn geheel kijk je hier

De rijksministerraad moet worden afgeschaft en vervangen met een nieuwe constructie voor Koninkrijk-breed overleg. In ieder geval, als het aan Bij1 ligt. Van Dam zegt open te staan voor een eventueel aangepaste Rijksministerraad, maar vindt niet dat Nederland in de huidige Rijksministerraad als een overheerser optreedt. “Het zijn noodzakelijke verhoudingen. We moeten met elkaar in gesprek blijven”, aldus Van Dam.

Kijk hier een stukje terug over dit onderwerp:

Het debat in zijn geheel kijk je hier

In het eerste debat van vier dat Caribisch Netwerk deze week organiseert, kwam de stelling of Caribische studenten kosteloos moeten kunnen studeren in Nederland ook aan bod. Van Dam wil geen onderscheid maken en zegt, ‘dat een jongen of een meisje uit Amsterdam en Groningen ook weet dat niets gratis is.’

Gario is voor kosteloos studeren voor alle studenten, maar Caribische studenten hebben er volgens hem juist recht op omdat de eilanden van Den Haag hervormingen moeten doorvoeren die ook bezuinigingen op het onderwijs betekenen.
 

Kijk hier een stukje terug over dit onderwerp:

Het debat in zijn geheel kijk je hier