KRALENDIJK- “Fouten van het Openbaar Ministerie kunnen soms goed uitpakken voor een verdachte, maar zijn nadelig voor de samenleving”, zegt strafadvocaat Anthony Nicolaas. In de maanden juli tot en met oktober zijn er door het Openbaar Ministerie op Bonaire bij negen zaken fouten gemaakt.

“Het Openbaar Ministerie maakt veel slordigheidsfouten. Dat is niet goed te praten”, reageert rechter Stephan Van Lieshout. Strafadvocaten kaarten aan dat strafdossiers regelmatig incompleet zijn.

Er worden vaak administratieve fouten gemaakt: zoals verkeerde parketnummers, dagvaardingen die te laat worden aangereikt en er is ook sprake van zoekgeraakte dossiers. In sommige gevallen kunnen fouten leiden tot strafvermindering of zelfs dat een zaak geseponeerd wordt.

Digitale dossiers
Volgens plaatsvervangend officier van Justitie Limar Fransisca valt de situatie best mee. “We werken grotendeels digitaal. En als een rechter deze ontwikkeling niet kan bijhouden, zorgt dit voor irritaties”, zegt hij. Volgens de strafadvocaten worden er ook fouten gemaakt bij de digitale dossiers: sommige dossiers zijn niet compleet, documenten onduidelijk gescand of staat de verkeerde naam bij een bewijsstuk.

Staat de geloofwaardigheid van het OM door de slordigheidsfouten ter discussie? Fransisca vindt van niet. “Het blijft mensenwerk.” Hij vindt dat de fouten van het OM te breed worden uitgemeten. “De rechter moet de situatie relativeren. Als hij zulke felle kritieken tijdens een openbare zitting uit, schaadt dit het imago van het OM. En dat is een kwalijke zaak.”

Strafadvocaat Anthony Nicolaas

Verdachte gedupeerd
Anthony Nicolaas kreeg op 29 oktober 2020 tijdens de rechtszaak per ongeluk bewijslast tegen zijn cliënt van het OM uitgereikt. “Deze situatie schaadt het verdedigingsbelang van de verdachte. Ik heb niet genoeg tijd gehad om dit met mijn cliënt te bespreken”, zegt hij.

“Ik heb het met de rechter-commissaris over deze ‘blunders’ van het OM gehad”. Volgens Nicolaas had hij eerder op diezelfde dag vier verdachten in bewaring begeleidt zonder een vordering van het OM. “Het gevolg is dat de cliënten geen goede verdediging krijgen”, zegt hij afkeurend.

‘Fouten van het OM hebben gevolgen voor de verdediging van mijn cliënten’
-advocaat Anthony Nicolaas

Hij vindt ook dat het OM stappen voorsprong heeft op de strafadvocaten. “We zijn afhankelijk van het onderzoek van het Openbaar Ministerie. En als dit niet goed is, heeft dit gevolgen voor de verdediging.”

Fout op fout
Strafadvocaat Marga van Lieshout vindt dat de communicatie met het OM niet optimaal is. Zij maakt ook blunders van het OM mee. Zoals toen haar cliënt, een verdachte van poging doodslag, uit preventieve hechtenis werd vrijgelaten omdat het OM vergat om gevangenhouding aan te vragen. “Als advocaat maken we dit vaker mee.”

Digitaal systeem
Volgens Nicolaas zou het enorm helpen als de advocaten ook toegang hebben tot de digitale dossiers van het OM. “Op dit moment kunnen de rechter en de officier in het systeem. Ik weet niet of ze de advocaten genoeg hiervoor vertrouwen”, zegt hij.

De advocaten willen actie ondernemen. “Bonaire heeft drie strafadvocaten. Het is hoog tijd dat wij dit aankaarten samen met de hoofdofficier van justitie bij de orde van advocaten”, concludeert Nicolaas.