Foto: Verpleegkundige Chozan Marchena is blij met het nieuws over de zorgbonus

KRALENDIJK – “Wij zijn super blij dat wij toch in aanmerking zijn gekomen,” vertelt dialyse verpleegkundige Shahaira Salas-Libier. “Alle werknemers hebben zich extra ingezet tijdens de pandemie.”

Het zorgpersoneel op de BES-eilanden zou in eerste instantie geen zorgbonus krijgen, maar door alle kritiek die hierop kwam, zowel vanuit Bonaire als Nederland, heeft het kabinet dit besluit heroverwogen.

Chozan Marchena is dialyse verpleegkundige op Bonaire.

Te snel genomen besluit
De vakbond voor Bonairiaanse Werknemers, die zo’n 430 leden vanuit Fundashon Mariadal vertegenwoordigd, is blij dat alle commotie heeft geholpen. Zij kregen veel berichten van werknemers die het er niet mee eens waren. “We hebben vanaf het begin gezegd dat zij hier ook recht op hebben,” vertelt voorzitter Cherel Kwidama. “Ik ken deze mensen en ik weet hoe hard ze hebben gewerkt, dus ik ben heel blij.”

Tegelijkertijd vindt Kwidama het jammer dat Nederland het besluit in eerste instantie nam zonder informatie in te winnen over de situatie op de eilanden. “Nu zijn ze pas van gedachten veranderd nadat ze van alle kanten brieven kregen. Kijk voortaan eerst hoe het hier in elkaar zit.”

Zorgbonus – lijst
Fundashon Mariadal wordt zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van een lijst met mensen die in aanmerking komen voor de bonus. “We hopen dat er geen onderscheid wordt gemaakt”, zegt verpleegkundige Salas-Libier. “Alle werknemers hebben hun steentje bijgedragen. Denk ook aan de ‘screeningsofficer’ bij de deur die cliënten vragen moest stellen over hun algehele gezondheid.”

Volgens Kwidama zal er best wat werk gaan zitten in het opstellen van zo’n lijst. “Maar we willen het ziekenhuis hier als vakbond graag mee helpen. Het gaat om veel werknemers, die soms ook nog van afdeling zijn gewisseld, en je wilt natuurlijk voorkomen dat mensen vergeten worden.”

Zorgpersoneel op Bonaire

Zorgpersoneel in Caribisch Nederland wel degelijk onder druk

Hoewel het aantal ziekenhuisopnamen op Bonaire beperkt is gebleven tot drie, heeft het zorgpersoneel in Caribisch Nederland ook te maken met intensieve roosters, quarantaine en isolatie stelling van personeel en familieleden, als direct gevolg van de pandemie. Lees meer hier.