Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Echt veel last hebben de toeristen niet van de strenge maatregelen op het zonnige eiland Curaçao. In tegenstelling tot Nederland, kun je op het eiland uit eten en een drankje drinken aan de bar. “Op het strand kun je makkelijk anderhalve meter afstand houden van elkaar”, vertelt een toerist.

De meeste voelen zich op het eiland veiliger dan in Nederland. “Ik lees het wel in de in de krant maar zelf merk ik niet zo heel veel van de stijging in het aantal besmettingen. Het heeft ook geen invloed op mijn vakantie want we kunnen hier makkelijk afstand houden van elkaar.”

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Op Curaçao is het aantal positief geteste COVID-gevallen in een week tijd meer dan verdubbeld. Lange tijd wist het eiland het aantal actieve besmettingen onder de 300 te houden. Binnen een week is de grens van 700 overschreden en de aantallen lopen dagelijks nog steeds op.

Om deze snelle stijging tegen te gaan, heeft de regering van het eiland sinds een week de maatregelen aangescherpt. Zo is de avondklok vervroegd van twaalf uur ’s avonds naar negen uur ’s avonds en is het dragen van een mondkapje verplicht gesteld in publieke ruimtes.

Ondanks de stijging staat het eiland nog altijd op ‘code geel’ en worden er per maand 20.000 toeristen binnengelaten.

Ondanks kritiek blijven Curaçao en Bonaire code geel

D66-Kamerleden Jan Paternotte en Antje Diertens hebben schriftelijke Kamervragen gesteld. Het zou ‘verwarrend’ zijn dat een reis naar bijvoorbeeld de Canarische eilanden niet mag, terwijl daar volgens Nederland wel ‘code geel’ geldt.

Volgens premier Mark Rutte is het oplopend aantal besmettingen weliswaar ‘zorgelijk’, maar Curaçao heeft volgens de premier nog grip op de verspreiding van het coronavirus.

Nederlandse vakantiegangers mogen van het ministerie van Buitenlandse Zaken ook weer naar Aruba. De besmettingen met corona zijn flink afgenomen naar 79.

Sint-Maarten blijft, met 92 actieve besmettingen, op code oranje. Het eiland is ook afhankelijk van inkomsten uit de toeristische sector maar focust zich meer op de Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse en Caribische markt.