Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Honderden reacties heeft de sinds juli opgerichte politieke partij Kumun de afgelopen dagen gekregen op een controversieel voorstel om voorbehoedsmiddelen te verplichten voor alleenstaande tienermoeders die een sociale woning willen krijgen.

“Het is geen discriminatie of vanwege afkeer van vrouwen”, verklaart partijleider Luigi Faneyte. “Het is juist bedoeld om hen en kinderen te beschermen.”

Luigi Faneyte in gesprek met Dulce Koopman

Download de audio hier
.

De flyer van Kumun met het omstreden voorstel

De partij benadrukt dat ze met het wetsvoorstel vooral een discussie op gang willen brengen op Curaçao. “We zijn één van de weinigen, zo niet de enige partij die zo’n gevoelig onderwerp ter sprake wil stellen waar iedereen de ogen voor sluit”, zegt Faneyte die met het wetsvoorstel de verkiezingen volgend jaar in wil gaan.

Het eiland worstelt al tientallen jaren met het hoge aantal tienerzwangerschappen. Volgens Faneyte is het probleem alleen maar erger geworden door de pandemie. “Meer dan 50 duizend zijn afhankelijk van voedselpakketten. Er is geen werk. We hebben ook informatie dat hierdoor veel families hun frustraties binnenshuis uiten. Of dat de kinderen moeten gaan prostitueren of met oudere mannen naar bed moeten gaan. Met als gevolg nog meer ongewenste zwangerschappen bij tieners.”

De keuze voor een verplichte spiraal is meer een praktische overweging, legt hij uit. “Dit kan één keer bij de huisarts worden ingebracht en is voor drie tot vijf jaar. Want met de pil moeten ze blijven herinneren om deze elke dag te nemen of er weer eind van de maand aan zien te komen.”

‘Dit is niet acceptabel’- Myrtha Leetz-Cijntje, van vrouwenorganisatie Seda

De reacties uit het publiek blijken wisselend. Vooral vrouwen vinden dat de partij de verantwoordelijkheid alleen bij de alleenstaande tienermoeders legt en niet bij de vaders/mannen. Faneyte: “Het is zo dat in de Curaçaose cultuur het vooral de moeders zijn die alleen voor de kinderen zorgen. Maar als er alleenstaande vaders zijn die in aanmerking willen komen voor een sociale woning, ja dan worden zij ook verplicht om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.”

Vrouwenorganisatie Seda keurt de verplichte spiraal echter af. “Dit is niet acceptabel. Dus als de jonge moeder geen spiraal inbrengt, blijft ze op straat met haar kinderen? Faneyte kan beter het wetsvoorstel dat al zeven jaar in de ambtenarenmolen vastzit voor verplichte registratie van vaders er doorheen gaan drukken”, aldus voorzitter Myrtha Leetz-Cijntje.

‘Dit gaat ook over het recht van kinderen om zonder misbruik te leven’- Coraline Kooistra, Stichting Tegen Kindermishandeling

Maar voorzitter Coraline Kooistra, voorzitter van Stichting Tegen Kindermishandeling reageert genuanceerder: “Dit is een dapper voorstel want dit is een heel gevoelig onderwerp op Curaçao om aan te snijden. Maar het is goed om er een keer over te hebben. Ik zie het als een manier om kindermisbruik te voorkomen, als bescherming van de gezondheid van vrouwen en voor het welzijn van ons land.”

Kooistra benadrukt dat ze dit zegt op basis van van haar ervaringen en deskundigheid. “Ik ben aan geen enkele politieke partij verbonden. Wereldwijd wordt vanuit het voorkomen van kindermisbruik gekeken naar verplichte contraceptie bij vrouwen die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen, laat staan kinderen.”

Ze haalt hierbij de zaak aan van de twee vermoorde kinderen in Aruba. “Hier op Curaçao waren veel mensen boos en vroegen zich af waarom niemand deze moeder met psychische problemen heeft tegengehouden om nog meer kinderen te krijgen. Ook op Curaçao hebben we veel moeders met deze problemen en waardoor de kinderen lijden.”

Kooistra zegt te snappen dat het voorstel van de verplichte spiraal de rechten van vrouwen raakt. “Maar hoe zit het met de rechten van het kind om zonder misbruik te kunnen leven? Ik denk dat ze met dit voorstel ook deze discussie willen aanzwengelen.”