Foto: Pixabay

ORANJESTAD – De eerste mensen die op Aruba een coronavaccin zullen krijgen, zijn degenen die in de zorg werken, mensen met gezondheidsproblemen en ouderen.

Dat zegt de Arubaanse premier op vragen van Caribisch Netwerk over het verdeelbeleid nadat internationale media melding maken van een veelbelovend coronavaccin.

“Ik heb begrepen dat Nederland al ingeschreven is om dit vaccin te krijgen. Als Aruba liften we zeg maar mee”, aldus premier Evelyn Wever-Croes. De eerste ronde vaccins is voor zo’n 10 procent van de bevolking.

Aruba gaat niet meer krijgen, zegt ze, ook al is het eiland zwaarder getroffen dan Curaçao en Sint-Maarten. “De eerste ronde vaccins wordt verdeeld aan de hand van percentage kwetsbare groepen. De vraag is wel, hoe gaan we de tweede ronde vaccins onder de bevolking verdelen. Daarop hebben we echter nog geen antwoord.”

Aruba heeft nadat de tweede golf die in augustus begon, het hoogste aantal besmettingen gehad en coronadoden (40) van alle Caribisch-Nederlandse eilanden. De besmettingsgraad was op een bepaald moment relatief in de top wereldwijd. De tweede golf is al enige weken aan het afvlakken, maar waarschuwt de premier: “We zijn er nog niet en moeten nog steeds voorzichtig zijn.”