Foto: Gijs van den Heuvel

DEN HAAG – Wie in de Caribische gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius in de zorg werkt, krijgt geen 1.000 euro bonus voor de strijd tegen het coronavirus. GroenLinks en VVD eisen dat het kabinet dit besluit snel terugdraait.

Zorgpersoneel in Nederland die door corona overuren moesten draaien of extra risico’s opliepen, krijgen dit jaar een bonus van 1.000 euro netto. Niet voor wie in de Caribische gemeenten werkzaam is. Het kabinet vindt de zorgdruk – in vergelijking met die in Europees Nederland – daar meevallen.

‘Ongelijke behandeling’
Ziekenhuis Mariadal en vakbond AFWB zijn verbaasd over het besluit en hebben beide een brandbrief gestuurd naar Den Haag. “Het gevaar voor besmetting waar het zorgpersoneel gedurende deze crisis aan bloot is gesteld, is niet te verwaarlozen”, schrijft de vakbond aan het kabinet.

“Het uitsluiten van ons zorgpersoneel zal ongetwijfeld een gevoel van discriminatie en ongelijke behandeling aanwakkeren.”

GroenLinks en VVD eisen alsnog zorgbonus voor Caribische gemeenten

GroenLinks eist opheldering en heeft schriftelijke Kamervragen gesteld. “De zorgmedewerkers op de eilanden staan aan de voorkant van deze pandemie. Waarom zou je een onderscheid moeten maken? Dat begrijp ik niet”, aldus Kamerlid Nevin Özütok. “Ik blijf zoeken naar gelijkwaardigheid.”

GroenLinks-Kamerlid Özütok: ‘Waarom zou je een onderscheid moeten maken?’

Download audio

Ook binnen de coalitie zelf is er verbazing. De VVD pleit ervoor dat de Caribische gemeenten alsnog in aanmerking komen voor de zorgbonus. “Gelijke monniken, gelijke kappen”, vindt Kamerlid André Bosman. “Ook zij staan onder druk. Net zo goed als we de ondernemers daar helpen, moeten we zeker de zorg helpen.”

VVD-Kamerlid André Bosman: ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’

Download audio

Kabinet: ‘Druk op de zorg is op eilanden beperkt’
“Door de getroffen maatregelen is de intrede van het virus – en daarmee de druk op de zorg en de zorgprofessionals in Caribisch Nederland – tot nu toe beperkt gebleven”, luidt het besluit van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het kabinet heeft daarmee bewust gekozen om de zorgbonus ‘niet van toepassing’ te verklaren voor de Caribische gemeenten.

Het besluit wordt ook bij het bestuur van Bonaire als pijnlijk ervaren, omdat de Caribische gemeenten op veel andere onderwerpen zich achtergesteld vinden in vergelijking met gemeenten in het Europese deel van Nederland.

In de afgelopen maanden zijn zo’n 130 mensen op Bonaire besmet geraakt. Het ziekenhuis heeft met hun relatief klein aantal personeel te maken gehad met ‘ongewoon grote drukte’ door voorbereidingen en zorgverlening.

Ook bestuur op Bonaire stuurt brief
Gedeputeerde Nina den Heyer (Publieke Gezondheidszorg) heeft deze week een ‘persoonlijke’ brief gestuurd naar minister Tamara van Ark (Medische Zorg). “Het is nu niet het gepaste moment voor een principiële discussie”, schrijft ze. “Maar ik kan mij geheel vinden in het betoog van Mariadal en de vakbond dat een aantal zorgprofessionals – net als hun collega’s op het vasteland – een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd en nog moeten leveren.”

De gedeputeerde sluit de brief af met een opmerkelijke passage, waaruit haar onbegrip blijkt voor de keuze. “Zo gering als de financiële gevolgen voor uw ministerie zullen zijn, zo groot zal de waardering zijn voor het gebaar.”

Volgens Den Heyer is de brief ook bedoeld als steun voor het zorgpersoneel op de twee andere gemeenten Saba en Sint-Eustatius.