Foto: parlement van Curaçao

WILLEMSTAD – De grootste oppositiepartijen MFK en KNT willen weten wat het politieke akkoord tussen Curaçao en Nederland over het steunpakket inhoudt. Beiden zijn bovendien sceptisch over de haalbaarheid van het akkoord.

Gilmar Pisas, fractieleider van MFK, zat na de ondertekening van het politieke akkoord met de twee andere leiders van de grootste fracties om tafel met staatssecretaris Raymond Knops. Deze beantwoordde vragen van de Curaçaose parlementariërs.

De details van het akkoord zijn namelijk nog niet bekend omdat de consensusrijkswet nog naar de Raad van State moet voor advies. Pas als dat klaar is, mag de inhoud van de wet openbaar worden gemaakt.

‘Er is een grote kans dat de wet er niet doorheen komt’- Gilmar Pisas, fractieleider MFK

Maar zegt Pisas: “We willen toch meer helderheid. Toen ik echter vroeg wanneer de wet er dan komt, kregen we een verrassing.” Volgens hem maakte de Nederlandse staatssecretaris toen duidelijk dat door de aankomende verkiezingen in Nederland andere ministers ineens veel wetten er doorheen willen krijgen. En het dus niet zeker is of de Raad van State de rijkswet nog op tijd kan doornemen.

“Dus er is een grote kans dat de rijkswet in drie maanden niet meer doorheen komt. En daarna gaat een nieuwe regering in Nederland erover. Maar volgens de staatssecretaris kan het ook nog dat het wel doorgang vindt, als het kabinet demissionair is. Het duurt na de verkiezingen toch wel even voordat een nieuwe regering is gevormd.”

‘Als je geld brengt, geef het niet aan de boevenbende’- Amparo Dos Santos, KNT

Amparo Dos Santos van Kòrsou pa Nos Tur zegt ook informatie te missen over wat het akkoord allemaal inhoudt. “Meneer Knops is een film aan het maken. Want waarom kon het niet direct in Nederland worden getekend. Dat is al misgegaan.”

Ook hij heeft het over de verkiezingen maar dan die van Curaçao. Net als in Nederland vinden deze ook volgend jaar plaats op het eiland. “We moeten niet vergeten wat op Aruba is gebeurd. Het is goed dat Knops dat weet. Ze (Nederland, red.) hadden veel in AVP geïnvesteerd. Maar MEP won. Het gaat jullie nu niet helpen, jullie gaan alleen geld verliezen.”

De oppositieleider legt uit wat hij daarmee bedoelt: “Als je geld brengt, Knops, breng het naar de bevolking en niet naar de boevenbende. Dit is al de derde keer.”

‘Zonder Nederlandse steun vallen we om’- Stephen Walroud, fractieleider PAR

Stephen Walroud, fractieleider van regeringspartij PAR zat ook met de Nederlandse staatssecretaris na de ondertekening aan tafel voor uitleg in het Curaçaose parlement. Hij vindt dat het eiland ‘de ambtenaren en politici die onderhandeld hebben, moet vertrouwen’. Ook al is de inhoud van de rijkswet nog niet bekend.

“Wat in het landenpakket staat (steunpakket, red.) is openbaar en in grote lijnen ook wat in die wet zal komen.” Op de vraag wat de burger er direct van gaat merken, zegt Walroud:

“Dat het land niet instort. De ambulance komt, de politie en leraren kunnen betaald worden. Ofwel het publieke leven kan doorgaan. Want zonder Nederlandse steun, vallen we om. De overheidskas is namelijk leeg, negatief al.”