Foto: Statianen kwamen ondanks corona massaal stemmen voor een nieuwe eilandsraad

ORANJESTAD – Progressive Labour Partij (PLP) heeft de verkiezingen voor de eerste eilandsraad sinds het Nederlands ingrijpen in 2018, gewonnen. Maar de werkelijke winnaar blijkt het volk van Sint-Eustatius dat massaal kwam opdagen: 1.617 mensen brachten een stem uit, een opkomstpercentage van maar liefst 76,93 procent.

Tekst gaat verder onder de video

Door Urisha Blake

Rechelline Leerdam, lijsttrekker PLP – foto: Urisha Blake

“Deze resultaten zijn echt bevrijdend. Iedereen heeft zo hard gewerkt. Dit betekent dat onze boodschap overal is geland. En de mensen van Statia dus heel goed weten wat we willen bereiken voor Statia en onze plannen zijn”, aldus een tevreden PLP-lijsttrekker Rechelline Leerdam. Lijstduwer Clyde van Putten kreeg 171 voorkeursstemmen en daarmee ook het hoogste aantal in deze verkiezingen.

De resultaten worden vrijdag officieel, maar zoals nu bekend heeft de partij met 815 stemmen, 3 van de 5 zetels in de wacht gesleept. Dat is 1 zetel meer dan bij de laatste eilandsraadverkiezingen in 2015.

Bezorgdheid in Den Haag na uitslag
Veel macht hebben de raadsleden nog niet, omdat de Nederlandse regering de komende jaren stap voor stap het bestuur wil overdragen. “In politiek Den Haag was de vurige hoop dat PLP niet de grootste zou worden. De vrees is dat er straks weer geruzie komt”, zegt politiek verslaggever John Samson.

“Het kabinet maakte grote beloftes bij de bestuursovername. Twee jaar later zou die amper zijn waargemaakt is de veelgehoorde kritiek van stemmers.”

Democratic Party (DP), de Nederland-gezinde partij, krijgt met 647 stemmen 2 zetels. Koos Sneek is teleurgesteld. “Ik had wel verwacht dat we zouden winnen. Dat is helaas niet het geval.”

‘Het wordt een uitdaging in de eilandsraad: de verschillen zijn te groot tussen PLP en DP’ – Koos Sneek van DP

Komt er een samenwerking met winnaar PLP? “Ik denk dat het een uitdaging wordt. De verschillen zijn te groot. De ideeën die de PLP op nahoudt zijn duidelijk niet die DP voorstaat. Dus ik weet nou niet goed hoe dat in de praktijk gaat uitpakken.”

Koos Sneek van DP – foto: Urisha Blake

De verkiezingen verliepen ondanks de coronasituatie ‘zonder incidenten’, vertelt waarnemend regeringscommissaris Alida Francis iets na middernacht. “We hoopten dat iedereen verspreid over de dag zou komen om zo ook besmettingen te voorkomen. En dat is gelukt. Dat de opkomst zo hoog zou zijn, dat hadden we niet verwacht.”

‘Hoge opkomst heel opmerkelijk – Marnix van Rij, regeringscommissaris’

Regeringscommissaris Marnix van Rij is zichtbaar blij als hij tegen half 1 de voorlopige uitslag bekendmaakt. “1617 mensen kwamen stemmen en dat is heel hoog gezien de Covid-situatie. Het is bovendien 12 procent hoger dan in 2015 bij de laatste eilandsraadverkiezingen. En van de verkiezingswaarnemers heb ik begrepen dat het ook hoger (zo’n 10 procent) is dan bij verkiezingen onlangs gehouden op andere Caribische eilanden, zoals in Jamaica. Dat is heel opmerkelijk.”

Marnix van Rij maakt de voorlopige uitslag bekend in de Lions Den

Francis wijst verder net als Van Rij eerder deed, op het belang van een straks een goede samenwerking in de eilandsraad. Volgens haar hebben in ieder geval de lijsttrekkers de afgelopen weken aangegeven bereid te zijn dat te doen.

De derde partij United People’s Coalition (UPC) ving met 124 stemmen bot bij de zetels. Van alle stemmen bleken er verder 3o ongeldig en de kiesdeler staat op 370 stemmen. Vrijdag wordt ook bekend hoeveel stemmen de kandidaten hebben gekregen.

‘Als Nederland niet comfortabel is met PLP, dan zijn ze eigenlijk niet blij met wat volk kiest’ – Statiaanse kiezer

Kiezer op Satia – foto: Urisha Blake

Of met winnaar PLP in de nieuwe eilandsraad straks goed samengewerkt kan worden met het Nederlandse bestuur, gezien het verleden van de partij, ziet een Statiaanse kiezer als volgt:

“Als Nederland niet comfortabel is met PLP, dan betekent dat eigenlijk dat ze niet blij zijn met wat het volk heeft gekozen. Het gaat uiteindelijk om de keuze van het volk, wie er ook wint, en dat moet gerespecteerd worden. Het enig dat telt is dat ze samen aan tafel zitten en gaan werken. Met wederzijds respect.”