Foto: Emily de Jongh-Elhage blikt terug

WILLEMSTAD – “Goed onderwijs, een goede gezondheidszorg en een oude dag voor de bejaarden”, dat was de droom van Emily de Jongh-Elhage meer dan tien jaar geleden toen zij begon aan de ontmanteling van de Nederlandse Antillen.

Nu tien jaar later staat het land er financieel slechter voor dan toen. “Ze hebben er een potje van gemaakt”, vindt De Jongh-Elhage.

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

De Jongh-Elhage is de laatste premier van de Nederlandse Antillen. Nadat haar partij de PAR de verkiezingen in 2006 won, is zij als minister-president aangesteld om het proces van ontmanteling van de Nederlandse Antillen te begeleiden.

Schuldsanering
Een van de speerpunten voor de oud-premier was het kwijtschelden van de schuld van 4.2 miljard gulden. “We hebben er over gesproken om de schuld over de verschillende eilanden te verdelen, maar mijn voorkeur ging ernaar uit dat alle eilanden met een schone lei zouden beginnen”, aldus De Jongh-Ehage, “en dat is gelukt, “maar onze schuld is inmiddels alweer opgelopen naar meer dan 3 miljard. We zijn terug bij af.”

Nadat Nederland de schuld van de eilanden heeft kwijtgescholden, en de begroting van Curaçao een surplus laat zien, konden de eilanden beginnen met een schone lei: “onderwijs, cultuur, sport, de gezondheidszorg, alles kon je opnieuw gaan opbouwen. Een nieuw land dat een voorbeeld zou zijn voor de landen in het Caribisch deel”, vertelt de oud-premier.

Het partijkantoor van de PAR met Emily de Jongh-Elhage op de voorgevel. Archieffoto.

Kort na 10-10-’10 was De Jongh-Elhage al bezorgd

Binnen drie jaar was er van de surplus weinig meer over. De Jongh-Elhage maakte zich zorgen drie jaar na 10-10-’10 over de positie waarin het eiland zich bevond. “Het magische woord is vertrouwen en dat hadden we voor 10-10-10. De economie was toen in bloei. Nu is het vertrouwen verdwenen.” Lees het hier terug.

De oud-premier kijkt vol verbazing naar de houding van de huidige politiek. “De manier waarop onze ministers spraken tijdens de persconferentie, dat doe je niet als je nog met elkaar moet gaan onderhandelen”, stelt De Jongh-Elhage. “Het lijkt net alsof de politici vooral met zichzelf bezig zijn en niet met het volk.” De partij van De Jongh-Elhage, de PAR, staat op dit moment onder premier Eugene Rhuggenaath aan het roer.

“Wij discussieerden vroeger in achterkamers maar naar buiten, naar de pers en naar de bevolking kwamen we met oplossingen. We haalden elkaar niet publiekelijk naar beneden.”

Akkoord coronaleningen
De oud-minister doelt op de reactie van de ministers in de persconferentie naar aanleiding van de voorwaarden die Nederland gesteld heeft voor het ontvangen van de derde tranche noodhulp vanwege de coronacrisis. De Jongh-Elhage hoopt dat de landende de komende tijd zij-aan-zij gaan staan om de economische en financiële crisis op te lossen “We zitten samen in het Koninkrijk, alleen samen komen wij hier ook weer uit”.