Foto: Parlement van Curaçao

WILLEMSTAD – Curaçaose oppositiepartijen zijn niet blij met het akkoord dat de Curaçaose regering met Nederland heeft bereikt over de nieuwe entiteit die de coronaleningen in banen moet gaan leiden. Maar de kans dat het Curaçaose parlement dit afwijst is klein: een coalitiemeerheid heeft al haar steun uitgesproken.

Grootste oppositiepartij MFK (5 zetels) is vooral niet te spreken over coalitiepartij MAN die in juli nog met de motie kwam tegen de consensusrijkswet waarin de Nederlandse entiteit wordt geregeld.
“Zo zie je hoe ze het volk verraden. Heeft MAN een ruggegraat?”, aldus Charles Cooper die oproept tot een strijd tegen ‘de verkoop van ons land’.

‘De ministers zijn bezweken onder Nederlandse druk, wat doen de parlementariërs’-Charles Cooper

Hij wijst verder op het deel uit de brief van premier Rhuggenaath over het akkoord, waaruit volgens hem blijkt dat Nederland het nog altijd voor het zeggen heeft. In tegenstelling wat de regering-Rhuggenaath Curaçao wil doen geloven. Want als het parlement de hervormingen afwijst, dan kan de Nederlandse steun teruggetrokken worden, zo staat in de brief. “De ministers zijn bezweken onder de Nederlandse druk, laten we nu kijken wat de parlementariërs gaan doen.”

Kòrsou di Nos Tur (2 zetels) vindt dat er bijna geen verschil is tussen het oorspronkelijk plan en wat er nu ligt. “Het is een manipulatieve brief waarin ze de zaken proberen af te zwakken”, zegt Menki Rojer. Hij blijft erbij dat de bevoegdheden van het parlement worden aangetast. “Ze schrijven over investeringen, maar welke? Daarvoor moet een plan zijn, waar is die en hoeveel geld komt er van Nederland? Het enige wat de brief stelt, is dat Nederland binnendringt in onze overheid.”

De oppositie heeft 9 zetels in het parlement tegenover 12 van de coalitiepartijen. En van de grootste coalitiepartijen PAR (6 zetels) en MAN (5 zetels), hebben de fracties al laten weten hun regering te steunen. “Onze autonomie is gered”, zegt fractieleider Steven Walroud (PAR) tevreden.