Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “Ik vind het onbegrijpelijk dat Nederland deze maatregelen afdwingt in deze tijd”, zegt één van de demonstranten tegen de eisen van Nederland aan Curaçao om de derde tranche coronaleningen te krijgen. “Voor ons voelt het alsof we zijn teruggaan naar de koloniale tijd.”

reportage van Kim Hendriksen

Vakbonden en andere sympathisanten gingen de straat op tijdens het werkbezoek van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties aan Curaçao. Ook personeel van afvalbedrijf Selikor en gevangenis SDKK liep mee in de demonstratie. Ze vinden het niet kunnen dat de Nederlandse bestuurder geen tijd maakte om met het Curaçaose parlement te praten.

Ook is het protest tegen de nieuwe Caribische Hervormingsentiteit die Nederland wil oprichten. Het valt bovendien verkeerd dat daarin alleen Europese Nederlanders gaan zitten. “Het voelt een beetje alsof de slager zijn eigen vlees keurt en dat voelt niet goed”, aldus een demonstrant.

De protestmars eindigt met de overhandiging van een petitie aan Knops. Die herhaalt echter dat de komst van de nieuwe entiteit niet onderhandelbaar is.

Staatssecretaris Knops over de nieuwe entiteit

Download de audio hier
.

In de twee dagen op het eiland heeft de staatssecretaris ook meegelopen met hulpinstanties als de voedselbank en het Rode Kruis. Hij zegt ‘geschrokken’ te zijn van de armoede die ze tegenkwamen.

Staatssecretaris Knops over armoede

Download de audio hier
.