DEN HAAG – Komt er snel structurele financiële hulp uit Den Haag? Een definitief besluit wordt deze week niet verwacht, toch kan komende vrijdag een belangrijke dag worden. Er staat namelijk een Rijksministerraad op de agenda.

De eilanden hebben honderden miljoenen nodig, maar kunnen daarvoor alleen bij Den Haag aankloppen. Het Nederlandse kabinet heeft sinds een paar weken een zwaardere eis op tafel gelegd. Dat betekent: meer hervormingen doorvoeren en dat Nederland zelf met het geleende geld aan de slag gaat op de eilanden. Zes jaar lang.

Gaan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten bij het kruisje tekenen? Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) wil voor september nog duidelijkheid hebben. Of er vrijdag echt stappen zijn gezet, zal afhangen of Nederland en de eilanden de komende dagen zullen onderhandelen. De Rijksministerraad is een formele vergadering. Een akkoord bereiken, gebeurt sneller door van tevoren gesprekken te voeren zeggen experts.

‘We vragen Nederland gewoonweg om een dialoog’
“We hebben nog geen gesprekken gevoerd sinds die pakketten op tafel liggen”, zegt premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zeggen dat ze net als Nederland ervan overtuigd zijn dat hervormingen noodzakelijk zijn, maar niet ten koste van de grondrechten en autonomie waar de eilanden lang voor hebben gestreden.

“We vragen Nederland gewoonweg om een dialoog. Hoe we vanuit onze en hun visie tot elkaar toe kunnen komen, wel op basis van inhoud”, aldus Rhuggenaath tegenover de pers. “Ook dat onze eigen experts met die van Nederland gaan sámenwerken.”

Sinds afgelopen weekend is er iets opvallends. Vanuit het kabinet-Rhuggenaath klinkt er optimisme, nu verschillende Nederlandse wensen en Curaçaose plannen naast elkaar zijn gezet. “Wij zitten veel meer op één lijn dan het lijkt”, benadrukt premier Rhuggenaath. “Er is ook al veel gerealiseerd.”

Komt het toerisme weer op gang?
De klok tikt voor de eilanden, maar ook voor Den Haag om te zorgen dat de sociaaleconomische crisis niet groter wordt. De eiland-economieën draaien vooral op toerisme, in het bijzonder voor Aruba en Sint-Maarten. Of toerisme de komende maanden op gang komt, is nog maar de vraag.

(tekst loopt na tabel door)

Besmettingen met Corona in de Caribische landen
Aruba: 513 actieve besmettingen – stijgende trend
Sint-Maarten: 89 actieve besmettingen, 2 in het ziekenhuis – stijgende trend
Curaçao: 1 actieve besmetting

10 augustus 2020

De besmettingen op Aruba en op Sint-Maarten nemen fors toe sinds de grenzen weer open zijn voor toeristen uit de Verenigde Staten. CDA-Kamerlid Chris van Dam deed nog begin deze zomer een oproep aan mensen in Nederland om de Caribische delen van het Koninkrijk te steunen door vooral daar vakantie te gaan vieren. Inmiddels luidt het Nederlandse advies om daar niet af te reizen, tenzij noodzakelijk.

Oud-politici en prominenten hebben kritiek op Nederlandse houding

Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) krijgt vanuit de Tweede Kamer volop steun om harde voorwaarden te stellen. De Nederlandse politici vinden dat de eilanden vaker hun woord niet nakomen en dus maar bij het kruisje moeten tekenen.

Buiten de muren van Den Haag is de kritiek hardnekkig. Verschillende prominente mensen in Nederland en op de eilanden – van ondernemers, oud-ministers tot media-persoonlijkheden – vinden dat de houding van Nederland te hard is richting de premiers van de eilanden en ook schadelijk is voor toekomstige samenwerking.

Maria Liberia-Peters, oud-premier van de voormalig Nederlandse Antillen, wijst erop dat Nederland de eilanden hard nodig heeft. Met name voor wat zich op het internationale politiek toneel afspeelt. Het is dankzij de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten dat het Koninkrijk (lees: Nederland) een VN-zetel wist te bemachtigen, haalt Liberia-Peters als voorbeeld aan.

‘Win-winsituatie voor het Koninkrijk’
Ook oud-premier Mike Eman wijst erop in een open brief aan premier Mark Rutte hoe Aruba hem hielp. En dat Aruba vaker met passie naar een ‘win-winsituatie voor het Koninkrijk’ zou toewerken, terwijl politiek Den Haag zich als ‘de penningmeester’ gedraagt. Volgens Eman is er een cruciaal moment aangebroken voor Nederland om te laten zien dat het ook ‘vriendschappelijk’ kan.