Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK- Over ruim twee maanden is het tien jaar geleden dat Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland werd. Hoewel er tegenwoordig minder felle protesten zijn tegen de staatkundige verandering, staan er nog steeds borden langs de weg met leuzen als ‘Stop Nederlandse Apartheid’.

Over de vraag hoe de Bonairiaan en de Europese Nederlander de huidige situatie ervaren, zijn de meningen verdeeld:

Door Marit Severijnse en Nathaly Evertsz-Ipcedencia

De Bonairiaanse Sharon de Palm vindt dat de gezondheidszorg en de werkgelegenheid op Bonaire zijn verbeterd. De armoede op het eiland valt mee volgens haar. Zij vindt het wel een groot nadeel dat het eiland meer toeristen aantrekt en dat Nederland ‘geen begrip heeft’ voor de Bonairiaanse cultuur.

Enkele meters verderop, vertelt een lokale werker dat er schrijnende armoede op het eiland is en dat er niet genoeg werk is voor de lokale bevolking. Met name het gevoel van ongelijke behandeling van de Bonairiaan wordt door hem benadrukt.

Door Marit Severijnse en Nathaly Evertsz-Ipcedencia

Download de audio hier
.

Verbittering
Twee dingen vallen op: er heerst verdeeldheid en het gevoel van ongelijkwaardigheid speelt bij beide kanten. De Bonairiaan voelt zich een minderheid op haar eigen eiland, terwijl de Europese Nederlander zich niet geaccepteerd voelt. Hoewel de ondervraagden voorzichtig hun woorden uitkiezen, is de verbittering te merken. “Ik ben geboren in Nederland, maar ben vanaf mijn zesde hier. Toch zeggen ze tegen mij dat ik naar Nederland terug moet ophoepelen”, zegt Therese Rosier.

Protestmars in 2014. Archieffoto: Belkis Osepa

Felle protesten sinds 10-10-’10

De protestgroep Nos Ke Boneiru Bèk (Wij willen Bonaire terug) protesteert al jaren tegen de status van Bonaire als gemeente van Nederland. Zij willen dat Bonaire een autonome status krijgt, zoals Curaçao en Sint-Maarten. Dat zou betekenen dat Bonaire een eigen lokale regering kan kiezen.

De oplossing lijkt simpel: “Je moet respect hebben voor elkaar, niet meer en niet minder”, zegt ondernemer Marco. Hij is een Europese Nederlander die 26 jaar op het eiland woont. “Je komt hier naartoe en je gaat je leven leiden. Je past je aan en het is niet andersom.”

Bijzondere gemeente Bonaire

Op 10 oktober 2010 stopte de Nederlandse Antillen met bestaan als land. Bonaire werd toen een bijzondere gemeente van Nederland, samen met Saba en Sint-Eustatius. Deze drie eilanden vormen samen Caribisch Nederland en hebben een gezaghebber (burgemeester) en gedeputeerden (wethouders) en vallen verder onder de Nederlandse wetgeving. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Bonaire onderdeel werd van Nederland.