WILLEMSTAD – Terwijl Curaçao door de coronacrisis te maken heeft met de grootste economische en financiële crisis sinds tijden, creëren lokale politici vooral politieke instabiliteit.

De Curaçaose politiek kwam afgelopen week in een impasse terecht nadat Rennox Calmes, fractieleider van de partij Partido Inovashon Nashonal (PIN), uit de partij stapte en zijn steun aan kabinet Rhugenaath opzegde. Volgens Calmes ‘haalt de partij haar eigen doelstellingen niet meer’. Calmes wil verder als onafhankelijk statenlid.

“De cultuur is veranderd en er werden besluiten genomen waar ik niet van op de hoogte was of werd ik gedwongen om een voorstel te steunen waarvan de partij wist dat ik er niet achter stond”, aldus Calmes woensdag tijdens een persconferentie.

Calmes zegt zijn onvrede over de huidige gang van zaken bij premier Rhuggenaath te hebben geuit en aangegeven wat hij graag veranderd zou zien om de regering te kunnen blijven steunen. Maar toen Rhuggenaath deze voorwaarden niet nakwam heeft hij zijn steun aan de regering alsnog opgezegd.

Geen meerderheid meer
Nu Calmes zijn steun voor de regering heeft ingetrokken en na het overlijden van Statenvoorzitter William ‘Junior’ Millerson (PAR) afgelopen juni, heeft de regering geen meerderheid meer in de Staten.

Op dit moment zijn er evenveel leden (10) in de oppositie als in de coalitie (10). Het opstappen heeft ook gevolgen voor de enige ministersfunctie van de fractie. Minister van Gezondheid Suzy Camelia-Römer, die zelf ook al enige tijd onder vuur ligt, heeft geen vertegenwoordiging meer in het parlement waardoor wordt verwacht dat zij vrijdag zal aftreden.

Lege ministerposten
Met het aftreden van Camelia-Römer komt er wederom een ministerpost vrij. Eerder dit jaar trad Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) al af nadat aangifte wegens belangenverstrengeling tegen haar was gedaan.

De Onderwijsminister zou geen afstand hebben genomen van haar functies bij stichtingen en vennootschappen tijden haar ministerschap. Minister-president Eugene Rhuggenaath vervult deze portefeuille als waarnemend minister sinds januari.

Om toch een meerderheid te krijgen is Alcalá-Wallé gevraagd om aan te treden als nieuwe Statenvoorzitter, wat niet bij wet verboden is. Maar nadat het Openbaar Ministerie (OM) na maanden vooronderzoek deze week alsnog liet weten dat Alcalá-Wallé tóch wordt vervolgd, besloot de oud-minister niet toe te treden tot het parlement. Ook stapt ze uit de partij PAR.

Oppositie boycot nieuwe beëdiging
Na Alcalá-Wallé is Shaheen Elhage de eerstvolgende bovenaan de lijst van de PAR. Hij zal zo snel mogelijk beëindigd worden als Statenlid.

Hiermee heeft het kabinet Rhuggenaath weer een meerderheid van 11 van de 21 zetels. Volgens verschillende media boycotte de oppositie donderdag de Statenvergadering waardoor Elhage die dag niet officieel beëdigd kon worden. Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta laat weten dat de benoeming van Elhage nu voor vrijdag op de agenda staat.

Of de oppositie vrijdag wel komt opdagen, daar kon Pauletta nog niks over zeggen. “Ik heb gehoord dat ze de vergadering boycotten, maar of dat vrijdag weer het geval zal zijn kan ik alleen bevestigen tijdens de vergadering.”