Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – Het ziet ernaar uit dat het verbod op wegwerpplastic er voorlopig nog niet komt. De pilotfase had eigenlijk deze maand van start moeten gaan om ondernemingen genoeg tijd te geven voor de start in januari 2020. Maar uit navraag blijkt dat dit niet het geval is.

Het Openbaar Lichaam Bonaire nam in 2018 al de motie aan en vorig jaar werd de intentieverklaring getekend, maar een verbod bleef uit. “Jammer, want de alternatieven zijn er”, zegt Roland Verbeek, hoofd van groothandel Bonaire Logistics. “Als we Bonaire willen presenteren als ‘blue destination’ kunnen we niet de laatste in de rij zijn die stopt met wegwerpplastic.”

Bereidheid stakeholders
Boneiru Duradero, partnerorganisatie van het Wereld Natuur Fonds, organiseerde vorig jaar in samenwerking met Directie Ruimte & Ontwikkeling, werksessies waar verschillende importeurs, supermarkten, hotels en restaurants, input konden geven over alternatieven voor plastic, implementatie en sector gerelateerde uitdagingen.

“De meeste ondernemingen zijn zich bewust van de negatieve impact van plastic en sommigen maken al gebruik van duurzame alternatieven”, vertelt organisator Sharon Bol. Zo stopte supermarkt Van Den Tweel een jaar geleden met de verkoop van plastic tassen bij de kassa en gebruiken ze in hun café enkel nog ecologische verpakkingen.

Bij Hotel Harbour Village vervangen ze alle kleine shampoo flesjes door bulk dispensers, verkopen ze waterflessen en hebben ze watervulstations met recyclebare bekers.

Kosten wegen vaak zwaarder dan milieu
Hoewel er genoeg duurzame alternatieven zijn, worden deze door het verschil in prijs nog niet veel afgenomen. Groothandels verkopen nog steeds grote hoeveelheden plastic en styrofoam verpakkingen.

“Je kan Klein Bonaire drie keer vol leggen met het aantal styrofoam bakjes dat wij vorig jaar hebben verkocht,” vertelt Roland Verbeek. Hij is een van de groothandelaren op het eiland die duurzame verpakkingen aanbiedt.

“En wij zijn de kleinste op het eiland, dat laat wel zien hoe groot het probleem is.” Het schrappen van invoerrechten op duurzame verpakkingen kan volgens Roland helpen.

“Zoals dat bijvoorbeeld geldt voor de elektrische auto. Daar rijden er misschien tien van op het eiland, maar er gaan meer dan een half miljoen styrofoam boxen doorheen.”

Gebrek aan informatie en educatie
Ook is er onder ondernemers een algemeen gebrek aan kennis en informatie over welke soorten producten het meest verantwoord zijn. “We hebben duidelijke richtlijnen nodig om alle afdelingen in het pand voor te bereiden en de juiste benodigdheden aan te schaffen”, vertelt marketing directeur Jessica Gonzalez van hotel Harbour Village.

“Je hebt bijvoorbeeld bio-afbreekbare, bio-composteerbare en oxo-composteerbare zakken; wat betekenen die termen en welke is het beste voor het milieu?” Vraagt ze zich af.

Wat je als onderneming kunt doen
Om ondernemingen alvast te helpen bij hun zoektocht naar duurzame alternatieven is het WNF bezig met het ontwikkelen van een gratis e-learning workshop. Verder raadt Sharon Bol aan om naar andere ondernemingen te kijken die er al mee bezig zijn.

“Op Aruba heb je vele voorbeelden.” Ook kun je als onderneming klein beginnen. “Doe rietjes in de ban, of hang als winkel bordjes op om het gebruik van een eigen tas te stimuleren.”

Directie Ruimte en Ontwikkeling heeft in een reactie laten weten dat het doorvoeren van de wetgeving vertraging heeft opgelopen door corona. Zij konden geen indicatie geven over de start van de pilot fase.