Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Na een week van demonstraties door verschillende vakbonden en ambtenaren op Sint-Maarten, besloten ook de cipiers van de Pointe Blanche gevangenis te staken. Zij zijn de erbarmelijke werkomstandigheden van de laatste paar jaren zat.

De werkonderbreking, die plaats vond op vrijdag 28 juni, leidde tot veel onrust onder de gevangenen die gefrustreerd en boos waren omdat ze pas rond 3 uur s’ middags wat te eten kregen. Voordat de politie aankwam was het de gevangenen gelukt om uit hun cellen te ontsnappen.

Een aantal politie voertuigen reed richting de gevangenis waar de politie een handjevol cipiers, die achter waren gebleven, om de rust te herstellen in de gevangenis. De opstand van de gevangenen werd daardoor meteen beëindigd.

Advocaat, Sjamira Roseburg, die de belangen van de gevangenen behartigt in de zaak tegen de onmenselijke omstandigheden in de gevangenis, is bezorgd. “Dit creëert een hoop ellende voor de gevangenen en is een schending van hun rechten”, aldus Roseburg.

Gevangenis heeft totale upgrade nodig
Een cipier, die anoniem wenst te blijven, spreekt over de frustraties onder het gevangenispersoneel. De omstandigheden in de gevangenis zijn niet alleen van invloed op de gevangenen maar ook op de cipiers. “Wij zijn er klaar mee, de gevangenis heeft een totale upgrade nodig en we vragen er al jaren om.”

De cipier vindt het oneerlijk dat zij waarschijnlijk hun vakantiegeld moeten inleveren terwijl zij een gevaarlijk taak uitvoeren. Volgens een rapport zijn er op elk willekeurig moment maar vijf cipiers in het gebouw, en zelfs maar drie gedurende de nachtdienst.

Tijdens de twee diensten zijn de cipiers verantwoordelijk voor zeventig mannen en zeven vrouwen die allemaal in detentie zitten in Pointe Blanche. Volgens de cipier wordt er alleen iets aan de situatie gedaan op management niveau, maar blijven de infrastructuur, hygiëne en veiligheid buiten zicht.

Kapotte sloten en slecht beveiligissysteem
De cipier hoopt dat er een nieuwe gevangenis wordt gebouwd met een nieuwe werkrooster en management. Op het moment worden de gevangenen vast gehouden met behulp van ouderwetse sloten met sleutels, waarvan sommigen niet naar behoren functioneren.

“Of ze blijven vastzitten in het slot of ze werken niet waardoor sloten dicht blijven. We zijn overrompeld door de hoeveelheid sleutels en de zwakke hangsloten en kettingen.” De cipier zegt dat hij en zijn collega’s  efficiënter kunnen en willen werken, maar dat ze dan wel de mogelijkheden moeten krijgen.

Debat over motie Van Dam in Tweede Kamer
In een vergadering met Chris van Dam (CDA) en andere leden van het parlement van Sint-Maarten stelde Sint-Maartense parlementariër, Melissa Gumbs voor dat Nederland als donor, een gedeelte van de ‘trust fund’ opzij zou kunnen zetten en die zou kunnen gebruiken voor reparaties aan de gevangenis.

De leden van het parlement gaven toe dat Sint-Maarten niet in staat is om zelf de gevangenis te managen. Gumbs gelooft dat een samenwerking met Nederland voor het opleiden van het personeel en het managen van de gevangenis, het beste zou zijn voor Sint-Maarten.

Eerder diende staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) een motie in bij de Tweede Kamer, zodat de Rijksministerraad de leiding over de gevangenis kan overnemen.