Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – De grenzen van Curaçao gaan vanaf 1 juli weer open. Zonder verplichte quarantaine voor toeristen uit Nederland en andere West-Europese landen. In die maand mogen maximaal 10.000 reizigers naar het eiland afreizen. Of dit aantal ook gehaald wordt valt nog te bezien.

Lange tijd bleef het onduidelijk of de grenzen nou wel of niet geopend zouden worden. De overheid had het lange tijd over een ‘streefdatum’. Dinsdag maakte de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath de definitieve datum bekend.

Een beslissing waar veel bedrijven al lange tijd op zaten te wachten. Door de slechte financiële situatie op het eiland, staan veel bedrijven momenteel te springen om de extra inkomsten die het toerisme met zich meebrengt.

Helft restaurants in financiële problemen
Een enquête onder restauranteigenaren uitgevoerd door de Curaçao Restaurant Association (CRA), toont aan dat 53 procent van de restaurants momenteel in de financiële problemen verkeerd. Meer dan 65 procent van de ondervraagden heeft meer dan 60 procent verlies over de periode januari-juni in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar, meldt de CRA.

Vooral de restaurants waarvan een groot deel van de inkomsten normaal komt van het toerisme, merken een significante daling in de omzet, door het uitblijven van het toerisme en door de financiële crisis op het eiland. “Nu dat de grenzen weer open gaan en we eindelijk weer toeristen kunnen ontvangen is goed nieuws voor veel restauranteigenaren”, vertelt Zeno Cirkers, voorzitter van de CRA.

“Uit onze enquete blijkt dat een groot deel van de restaurants zich genoodzaakt zag zijn zaak te sluiten als er geen toeristen zouden komen of als de overheid niet met geld over de brug zou komen. Nu er weer toeristen komen geeft dat bij veel ondernemers zeker lucht.”

Eiland helemaal voorbereid op toeristen
Het CTB en de CHATA zijn al weken druk bezig met het organiseren van protocoltrainingen aan werknemers in de hospitality.  Corendon heeft deze week laten weten dat de organisatie, samen met de CHATA, gratis Covid PCR-testen aan reizigers biedt die met TUI naar het eiland vliegen. Een dergelijke test is verplicht voor toeristen die naar het eiland komen, maar aanzienlijk kostbaar (rond de 140 euro per persoon) en in Nederland moeilijk verkrijgbaar.

Ondanks dat de officiële berichtgeving over het openen van de grenzen lange tijd uitbleef, waren de verschillende vliegtuigmaatschappijen wel al begonnen met het aanbieden van vluchten naar Curaçao. Volgens Miles Mercera, directeur van de Curaçaose Hospitality And Toerist Association (CHATA) zijn de eerste vliegtuigen naar het eiland al volgeboekt.

door Kim Hendriksen