Foto: Ralph Cantave

PHILIPSBURG – Vakbonden op Sint Maarten hebben op vrijdag 29 mei het bezuinigingsvoorstel van de overheid besproken en gestemd op een motie om elkaar ‘in het midden te ontmoeten’.

Volgens de motie van de vakbonden stemmen zij in met een vermindering van 50 procent op het vakantiegeld zoals oorspronkelijk gepland voor 2020 en 2021. Honderd procent uitbetaling van de toelage in 2022. En nog eens een uitbetaling van 25 procent bovenop de normale toelage vanaf 2022 tot en met 2025.

Tot vrijdag hadden de ambtenaren geen zekerheid met betrekking tot hun toekomst omdat de overheid en de vakbonden nog aan het bespreken waren hoe ze om moesten gaan met de aangekondigde bezuinigingen. De vakbonden voelden zich buitengesloten van het besluitvormingsproces die hun leden raakt. De overheid op haar beurt suggereerde dat er niet optimaal werd gecommuniceerd.

 ‘Middeninkomens worden de nieuwe minima’
“Nederland moet zich beseffen dat ambtenaren geen pionnen zijn in een schaakspelletje”, vertelt Lavonne, een lerares  op de middelbare school. “Ik ben m’n appartement kwijtgeraakt tijdens orkaan Irma en ik ben nog steeds aan het herstellen”, zegt ze. Andere leerkrachten uitten ook hun zorgen over hoe ze rond moeten komen van een laag salaris en onder erbarmelijke werkomstandigheden.

Nathalie Peterson, moeder van drie en al 22 jaar leerkracht, legt uit waarom ze het niet eens is met de bezuinigingen. Ze heeft een dochter op de universiteit en voedt nu twee tieners en een klein kind op als alleenstaande moeder. Het vakantiegeld waar zij recht op heeft helpt haar om de opleiding en school kosten van haar kinderen te dekken voor het semester. Peterson zegt dat leraren veel hebben moeten doorstaan en dat zij vreest dat “middeninkomens de nieuwe minima worden en dat de minima er nog slechter aan toe zullen zijn.”

Reportage van Ralph Cantave

Premier Silveria Jacobs zegt dat het voorstel van de overheid redelijk is en dat de maatregelen nodig zijn zodat de tweede tranche van de noodhulp, á 53 miljoen Antilliaanse Guldens (ongeveer 19 miljoen dollar, red.), uit Nederland wordt overgemaakt.

“Nederland is onze enige mogelijkheid om geld te lenen. We hadden geen ander keus dan om de voorwaarden te accepteren”, benadrukt Jacobs. De ministers vinden verder dat ambtenaren solidair moeten zijn met de particuliere werknemers die nu afhankelijk zijn van noodfondsen.

Vakbonden: ‘Overheid heeft gefaald’
Tijdens hun overleg eerder deze week gaven verschillende vakbonden aan dat hun leden niet meer kunnen inleveren, omdat zij al aan het “bloeden zijn”. Algemeen Secretaris van de WICSU PSU Union Riegnald ‘Bakari’ Arrindell zegt dat “de overheid als werkgever bekend moet zijn met het ongenoegen van zijn werknemers.”

Hij voegt daaraan toe dat de overheid gefaald heeft met het implementeren van een gepaste indexatie, kosten van levensonderhoud aanpassingen en het inschalen van werknemers in de juiste salaris schaal. “Kwantificeer en voeg een waarde toe of een prijskaartje aan al het geld wat ze [de overheid, red.] ons nog schuldig zijn. Beschouw dat als de contributie van alle werknemers in de publieke sector”, concludeert Arrindell.

De vakbonden zijn in ieder geval nog niet klaar met hun strijd voor de bescherming van de rechten van hun leden: “er zullen meerdere discussies en onderhandelingen plaatsvinden.”