Foto: Colegio Arubano

ORANJESTAD – Scholen op Aruba mochten op maandag na twee maanden weer open. Maar velen hielden de deur dicht want het was te kort dag om alle veiligheidsmaatregelen in te voeren. Bovendien is een grote groep docenten boos op de Arubaanse overheid.

Aan een oproep voor een spoedvergadering van de Arubaanse onderwijsvakbond Simar, over de problemen, gaven zo’n 200 docenten gehoor.

“We hebben gehoord dat op een aantal scholen docenten hun eigen hand sanitizer mee moesten nemen. Ja, als docenten eigen spullen moeten gaan meenemen, dan zijn de scholen nog niet klaar”, zegt vakbondsleider Josephine Albertus.

Josephine Albertus in gesprek met Sharina Henriquez
Download de audio hier
.

Albertus legt uit dat de ArubaanseoArubaanse al voor de coronacrisis niet genoeg in de onderhoud van scholen investeerde. Daarnaast is er nu extra geld nodig om lokalen aan te passen en aan andere veiligheidsmaatregelen te kunnen voldoen.

Maar vooral is er een groot gebrek aan communicatie waarbij de overheid zonder overleg en ad hoc allerlei beslissingen neemt, zeggen de vakbond en docenten aanwezig op de spoedvergadering.

“We horen van de veranderingen vaak uit de media of op social media”, zegt Albertus.

Docenten bij de spoedvergadering durven niet vrij met de media te praten. Een docent die anoniem wil blijven, zegt ‘grote vraagtekens’ te hebben of het wel veilig is voor de kinderen om weer naar school te gaan.

Een kleuterleider vertelt dat ouders haar hebben laten weten niet hun kinderen naar school te willen sturen omdat ze ‘nog bang zijn voor besmetting’.

Docent over terug naar school
Download de audio hier
.

Het plan is nu om woensdag een protestmars te houden. Ouders en leerlingen mogen zich ook aansluiten, zegt de onderwijsbond. Bovendien is de verwachting dat meer vakbonden meedoen uit ontevreden over het Arubaanse kabinetsbeleid.

Het Arubaanse kabinet heeft vanaf 18 mei een groot aantal coronamaatregelen versoepeld. Scholen op het eiland mogen dus nu open. Uiterlijk volgende week maandag hoopt het kabinet dat ze allemaal open zijn.In de persconferentie van het kabinet maandag heeft kinderarts Wicha Ponson-Wever verklaard dat het veilig is voor kinderen en docenten om terug naar school te gaan.

“Het risico op complicaties door het virus is ook voor kinderen met chronische aandoeningen, zoals diabetes en astma, heel laag. Het is ook belangrijk om te realiseren dat gebrek aan onderwijs onze kinderen kunnen benadelen.”