Nog geen besluit over miljoenen uit Nederland voor coronacrisis op Aruba, Curaçao, Sint-Maarten

Foto: John Samson

DEN HAAG – Curaçao, Aruba en Sint-Maarten hebben nog niet ingestemd met de Nederlandse voorwaarden voor structurele financiële hulp in de coronacrisis. Er komt daarom nog geen extra geld uit Nederland.

Het leek erop dat er vrijdag een besluit zou vallen over liquiditeitssteun en begrotingssteun voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. “Er is geen besluit gevallen”, benadrukt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijk). “De gevolmachtigde ministers hebben gevraagd om nader overleg met hun eigen regering en daar zullen ze mij woensdag over de uitkomst berichten.”

Staatssecretaris Knops na afloop van de Rijksministerraad 

Download audio

Pakket aan eisen in ruil voor miljoenenleningen
Het Nederlandse kabinet eist van de drie eilanden forse bezuinigingen: kleinere overheden, minder ambtenaren. Ook ‘de torenhoge salarissen’ van Statenleden, ministers en directeuren van overheids-nv’s moeten wat Knops betreft aangepakt worden.

De staatssecretaris wilde vrijdag niet uitweiden over andere eisen die gisteren officieel zouden zijn gesteld en hoeveel geld er in Den Haag precies klaarligt. “Het lijkt me goed om als er een definitief besluit over is, dat allemaal bekend te maken.”

Kreeg Aruba vandaag wel of geen geld?

Opmerkelijk is dat de Arubaanse premier vrijdag de pers meedeelt dat er wél een doorbraak is in de onderhandelingen. Aruba krijgt volgens premier Evelyn Wever-Croes ‘per direct’ een renteloze lening van 63,9 miljoen Arubaanse guldens (bijna 33 miljoen euro). En als toezichtsorgaan Caft groen licht geeft aan het sociale akkoord tussen Arubaanse werkgevers, vakbonden en overheid over loonsubsidie, dan mag Aruba 49,4 miljoen gulden (25,3 miljoen euro) erbij lenen.

“Het geld is bedoeld om zes weken te overbruggen. Van 15 mei tot 3 juli. Voor structurele hulp heeft Nederland voorwaarden gesteld”, zegt de premier. Op de vraag van Caribisch Netwerk waarom Knops heeft gezegd dat er nog geen besluit is gevallen, zegt Wever-Croes: “Dat moet je aan Knops zelf vragen. Wij zijn hier geïnformeerd door onze gevolmachtigd minister.”
Knops herhaalt vervolgens in een reactie hierop: “Er is geen besluit.”

Een van de powerpoints uit de persconferentie van de Arubaanse premier Wever-Croes – Bron: Kabinet Aruba

Irritaties tegenover Nederlandse houding lopen op
De onderhandelingen duren al weken. Premier Eugene Rhuggenaath zegt te begrijpen dat er voorwaarden worden gesteld in ruil voor financiële hulp. Tegelijkertijd waarschuwt hij in een tv-toespraak dat Nederland ‘onrealistische eisen’ stelt waar Curaçao ‘niet aan kan voldoen’.

Ook bij de Curaçaose regeringsvertegenwoordiger Anthony Begina is er irritatie. Hij heeft scherpe kritiek op ‘de retoriek’ in Den Haag dat de Curaçaose overheid een graaicultuur toestaat. “En dat het dáárdoor slecht zou gaan; dat je een crisis daarmee [met die topsalarissen, red.] kan bestrijden.”

Anthony Begina na afloop van de Rijksministerraad

Ondanks de openlijke irritaties bij de Curaçaose regering, zeggen zowel regeringsvertegenwoordiger Begina als staatssecretaris Knops ‘positief’ te zijn dat er miljoenen aan steun gaan komen.

Curaçao wil niet meer afhankelijk zijn van Nederland
Premier Rhuggenaath verwerpt de kritiek dat hij een ‘mucha mandá’ (schoothondje) van Nederland zou zijn en maar alle eisen accepteert. Hij wil als doel stellen dat Curaçao in de toekomst niet meer aan Den Haag geld hoeft te vragen.

“We moeten financieel en economisch onafhankelijk worden. Dat zal betekenen dat we offers moeten brengen en in het begin pijn lijden. Maar op de lange termijn zullen wel een sterk land zijn – net als of beter dan de grotere landen.”

Woensdag debat in Tweede Kamer
De Tweede Kamer wil woensdag een debat houden met staatssecretaris Knops over de financiële hulp aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

In de afgelopen weken heeft Knops herhaaldelijk tegenover de pers gezegd dat een kwijtschelding van de leningen pas ter sprake moet komen, als over een paar jaar blijkt dat de eilanden niet kunnen terugbetalen.