Foto: Basisarts Intensive Care Kendrah Magloire

BREDA – De Curaçaose Kendrah Magloire (26) had begin dit jaar net een plek als basisarts op de Intensive Care in Breda veroverd, toen de coronacrisis alles in een versnelling bracht. Zij deelt haar verhaal.

“Door de hoge nood ben ik eerder begonnen op de IC-afdeling. Er lagen al zoveel mensen die met corona besmet zijn. Ik vind het heel heftig om te zien.”

Magloire kreeg op haar eerste werkdag een patiënt die hoogstwaarschijnlijk met corona besmet was. “Hij had al veel onderliggende problemen en zei tegen mij: als ik corona heb, is dit het einde voor mij. Hij vroeg of ik zijn vrouw kon bellen. Ik zag er enorm tegenop, maar ik heb haar gebeld. Twee weken later is hij overleden.”


Kendrah Magliore tijdens haar werk op de IC

De jonge arts heeft regelmatig dienst op de IC-afdeling waar mensen weken in coma liggen. “Er liggen veel mensen aan de beademing. Dat wordt al snel gedaan. Aan het begin zien we niet heel veel klachten maar als we dan het zuurstofgehalte meten ziet het er niet goed uit”, zegt Magloire.

Soort van afscheid
Beademen gebeurt door patiënten in coma te leggen. “Voordat je dat doet moet er met de familie gebeld worden, er is niet meer tijd dan voor één belletje. Patiënten kunnen dan een soort van afscheid nemen. Want je weet niet hoelang de coma gaat duren en of ze het overleven.” Sommige patiënten zijn er al zo slecht aan toe dat bellen naar de familie al niet meer kan. “Dat is heel ingrijpend.”

Magloire vertelt dat zij en andere artsen voor moeilijke vragen staan. “Vaak liggen patiënten drie weken aan de beademing. En bij sommigen lijkt er maar geen verbetering te komen. Dan moet je je afvragen of de beademing wel door moet gaan. Mensen komen vaak zwak uit zo’n coma en er zijn veel complicaties mogelijk.”

Contact met Curaçao
De jonge arts heeft veel contact met haar ouders op Curaçao. Haar eiland zit in een lockdown en mensen mogen twee dagen per week naar buiten om boodschappen te doen, aan de hand van de letter op hun kentekenplaat.

Haar moeder is bezorgd over haar werk op de IC-afdeling. “Hiervoor werkte ik op de longafdeling in Leiden. In januari had ik het sollicitatiegesprek in Breda, toen was de coronacrisis nog niet zo erg. Mijn moeder vroeg of ik wel de switch moest maken, maar ze hebben mij nu juist hard nodig. Daar kan ik geen nee opzeggen.”

Ik maak mij zorgen over wat er op Curaçao gebeurt wanneer de maatregelen versoepeld worden
– Kendrah Magliore
.

Over haar ouders maakt ze zich geen grote zorgen. “Ze houden zich goed aan de regels. Mijn vader werkt voor de overheid en kon allang thuiswerken. Mijn moeder werkt in de administratie in het ziekenhuis van Curaçao, zij vond het wel even spannend om naar haar werk te gaan. Ik heb me wel veel zorgen gemaakt om mijn broertje, hij studeert in Amerika. Gelukkig is hij net terug op Curaçao. Toen kon ik eindelijk weer relaxen.”

Curaçao is thuis
Het liefst zou Magloire aan de slag gaan op haar geboorte-eiland. “Maar de situatie is daar niet zo heftig als hier.” Er zijn op Curaçao zestien bekende coronabesmettingen en één dode tot nu toe.

Magloire vindt dat Curaçao tot nu toe de juiste maatregelen heeft genomen. “Ik ben wel bang wat er gebeurt als die maatregelen versoepeld worden. Het ziekenhuis daar heeft nu meer capaciteit maar is het genoeg? Dat houdt mij wel bezig. Ik vind het een eer om in Nederland te werken en kansen te krijgen maar Curaçao is mijn thuis.”

Over Kendrah Magliore

Kendrah Magloire

Kendrah is geboren en getogen op Curaçao en vertrok in 2011 voor haar studie naar Nederland. In Leiden haalde ze haar bachelor en in 2018 haar master als basisarts en werkte op de longafdeling van Leiden University Medical Center. Sinds april werkt ze als basisarts op de Intensive Care in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Vorig jaar was Kendrah de penningmeester van de Vereniging van Antilliaanse Medici. Ze is nog steeds bij de commissie van de vereniging betrokken om opleidingsplekken voor medici op de eilanden te bevorderen.

Deze hele week besteedt Caribisch Netwerk extra aandacht aan Caribische helden in de zorg tijdens de coronacrisis.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de eilanden en in politiek Den Haag? Abonneer dan net als andere lezers ook gratis op de wekelijkse nieuwsbrief.