Foto: Pixabay

ORANJESTAD – Door de coronamaatregelen zijn de scholen in het hele Koninkrijk gesloten en stelt thuisscholing ouders voor uitdagingen. Hoe combineer je thuiswerken met thuisscholing en discipline? En wat te doen als je alleenstaande ouder bent met een huis vol kinderen én werk?

Docent Urisha Blake ziet veel ouders worstelen tijdens de coronacrisis. “Voor velen is het doorgaans al zwaar om alle ballen in de lucht te houden en nu ze ook nog eens verantwoordelijk zijn voor een schoolsituatie thuis, merk je dat helemaal. Daar moeten we het gewoon eerlijk over hebben”, stelt de docent.

Caribisch Netwerk kreeg de afgelopen tijd ook veel vragen binnen van ouders  als het gaat om thuiswerken en kinderen. Wij vroegen Urisha Blake om haar expertise.

Werk volgens een planning
Een van Blake’s belangrijkste adviezen aan ouders is om vooral te werken volgens een dagelijkse routine. “Maak een planning waarin de kinderen op een bepaalde tijd op moeten staan, aangekleed moeten zijn, ontbijten en aan school werken.”

Communiceer met je kinderen
Daarbij is communicatie volgens de onderwijsexpert ook heel belangrijk: “praat ook met je kinderen over de uitzonderlijke situatie en hun eigen verantwoordelijkheden hierin. Kinderen zijn graag eigenaar van hun eigen leven.”

Werk samen met andere ouders
Ook adviseert Blake ouders om juist nu hulp bij elkaar te zoeken. “Als je zelf niet uit die wiskunde schoolopdracht van je kind komt, vraag dan hulp van andere ouders daarbij. Dit is het moment om samen te werken.”

Over Urisha Blake

Urisha Blake werd in 1993 geboren op Sint-Eustatius. Na het behalen van haar middelbare schooldiploma vertrok zij naar Nederland waar zij een opleiding volgde tot docent Engels. Na haar studie kon ze direct aan de slag als docent op een middelbare school in Rotterdam.

Naast haar werk als docent komt Urisha ook op voor de rechten van kinderen met name voor afro-Caribische meisjes. Dat doet ze onder andere doormiddel van haar uitgesproken vlog ‘Island Girl Chronicles’.

Begin maart verhuisde Urisha vlak voor de coronacrisis van Rotterdam terug naar haar eiland Sint-Eustatius. “Ik wil op mijn eiland bijdragen aan de ontwikkeling en empowerment van Caribische jongeren, oftewel de toekomst”, vertelde ze vlak voor haar vertrek in maart.

De coronacrisis legde veel van haar dromen stil. Maar dat weerhoudt de jonge docent er niet van om op andere manieren haar gemeenschap te helpen. Zo helpt ze ouders en jongeren nu bij thuisscholing en neemt ze vlogs op om haar eilandgenoten te inspireren en een hart onder de riem te steken.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de eilanden en in politiek Den Haag? Abonneer dan net als andere lezers ook gratis op de wekelijkse nieuwsbrief.