Foto: Pixabay

DEN HAAG – Inwoners hoeven volgens regeringsvertegenwoordiger Anthony Begina niet bang te zijn dat ze de komende maanden niet kunnen eten op Curaçao. “Daar zorgt de overheid voor”, zegt de gevolmachtigde minister.

Het eiland kent al voor de crisis veel (verborgen) armoede. Het probleem dreigt groter te worden omdat de werkloosheid op Curaçao verder omhoog schiet door de coronacrisis.

Anthony Begin over sociale noden

De sociale situatie wordt ‘nijpender’, vertelt Begina in Den Haag. “We hebben niet een overheid die mensen gewoon zonder eten naar bed laat gaan. Dat is nooit zo geweest”, voegt de Curaçaose minister eraan toe.

Verbazing over uitspraak
Mensen die in de sociale hulpverlening zitten, zijn verbaasd over de uitspraak van Begina. Coraline Kooistra brengt met haar project ‘Crisisbank’ elke dag voedselpakketten rond. “Nee sorry meneer Begina, maar dit klopt niet. De mensen hebben honger! Ik heb gisteren nog een gezin gesproken die al zes dagen geen eten op tafel hebben kunnen zetten. Achtduizend kinderen kregen al voedsel op school, toen deze nog open waren.”

Kooistra is ook oprichter van de Stichting tegen Kindermishandeling. Nu met de coronacrisis is ze met de stichting het project ‘Crisisbank’ gestart, om voedselpakketten bij gezinnen thuis te brengen en zo ook een oogje in het zeil te houden hoe het thuis gaat. “Honger is vreselijk voor kinderen maar denk ook aan het niet hebben van een matras om op te slapen. Dat proberen we ook te regelen.”

Haar stichting moet het doen zonder subsidie en Kooistra doet dit met vrijwilligers, giften en lobbyen. “Misschien bedoelt Begina het goed, maar ik vind het jammer dat hij niet de waarheid spreekt”, zegt ze.

Onderstand van 450 gulden per maand
Mensen die een onderstand (bijstand) van ongeveer 325 gulden (170 euro) per maand ontvangen, krijgen een toelage van 450 gulden (ongeveer 225 euro) per maand. Mensen die door de coronacrisis werkloos raken, krijgen 1.000 gulden (ongeveer 500 euro) als sociale steun.

Op Curaçao zijn er meerdere stichtingen die voedselpakketten rondbrengen. De Voedselbank Curaçao deelt elke twee weken ongeveer 400 pakketten uit, en moet dit bekostigen met giften en vrijwilligers.

De stichting Shimuruku zorgt al sinds 1996 dat kinderen uit een van de armste wijken op het eiland, Seru Fortuna, te eten krijgen. “Nu het buurtcentrum dicht is door de coronamaatregelen, krijgen de kinderen geen maaltijd meer”, zegt voorzitter Ivonne Christiaan.

“We willen nu voedselpakketten gaan uitdelen aan 50 gezinnen in de wijk. We zijn geheel afhankelijk van donaties van Curaçaose bedrijven en particulieren.”

Waarom krijgen deze stichtingen geen subsidie?

Nadat Curaçao in 2010 een autonoom land werd, werd subsidiegeld van Nederland via het Antilliaanse Medefinancieringsorganisatie (AMFO) afgebouwd. In 2012 werd de laatste storting gedaan waarmee de stichtingen tot 2013 subsidiegeld kregen.

Meerdere stichtingen trokken in 2014 aan de bel. “Nu is het vooral weer rondgaan met de hoed”, vertelde Edward Melfor van stichting Bo Mes Forsa verslagen aan Caribisch Netwerk in 2014. Lees dat hier terug.

Sinds het stoppen van de AMFO-gelden worden subsidies door het ministerie van Sociale Ontwikkeling verstrekt. Over het verstekken van de subsidies werd in 2016 nog een vernietigend rapport openbaar.

Ook Haysen Nicholls van stichting Shimuruku zag het in 2014, vlak na het stoppen van de AMFO-gelden, somber in. “Na 10-10-’10 is de armoedebestrijding echt zoekgeraakt.” Lees meer hier.

Acute noodhulp voor komende weken
Curaçao krijgt via Nederland een renteloze noodlening als steun voor de komende zes weken. Daardoor kan de overheid mensen die hun inkomens zien wegvallen voorlopig helpen. Volgens Begina heeft zijn kabinet als prioriteit om mensen die in ‘grote sociale noden’ zitten te helpen.

Anthony Begin over hulp uit Nederland

Door de lockdown zit iedereen opgesloten in huis. Begina deelt de zorgen van hulporganisaties: “Je ziet niet wat er achter de deuren gebeurt.” Het Curaçaose kabinet wil volgens Begina daarom een speciale inspecteur aanwijzen die de sociale situatie op het eiland in de gaten gaat houden.

Werkloosheid & overheidssteun in de coronacrisis
  • Nog voor de coronacrisis leefde zo’n dertig procent van de inwoners onder de armoedegrens op Curaçao.
  • Alleen in de toerismesector zou op Curaçao zo’n 16.000 banen op de tocht zijn door de coronacrisis, volgens het ministerie van Economische Ontwikkeling.
  • Wie werkloos is geraakt vanaf 15 maart, krijgt via de overheid 1.000 gulden (ongeveer 500 euro) als tegemoetkoming.
  • Eenmanszaken krijgen 1.335 gulden (ongeveer 700 euro) per maand.
  • Werkgevers krijgen 20 tot 80 procent van de loonkosten vergoed, als het bedrijf door de coronacrisis 25 procent of meer aan inkomsten verliest.
  • Ongeveer 500 midden- en kleinbedrijven hebben zich via minegoshi.org een noodlening gevraagd van de overheid.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de eilanden en in politiek Den Haag? Abonneer dan net als andere lezers ook gratis op de wekelijkse nieuwsbrief.