Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Sint-Maarten ziet door de coronacrisis een flinke afname in het aantal buitenlandse stagiaires op het eiland. Velen hebben door de dreiging van het virus besloten om vroegtijdig hun stage op het eiland af te breken en terug naar huis te gaan.

Vóór orkaan Irma in 2017 had het enige stagebureau op het eiland ongeveer 120 aanmeldingen per jaar. Dat aantal liep na de verwoestingen van de orkaan flink terug en lijkt nu met de coronacrisis nog verder in te zakken.

Door Tim van Dijk

Het is erg rustig op het vliegveld van Sint-Maarten op dinsdagmiddag 23 maart. Een vliegtuig van KLM is leeg uit Amsterdam binnengekomen om reizigers op te halen. In verband met het coronavirus is het vliegverkeer drastisch ingeperkt.

Veel Nederlanders, maar ook een aantal Fransen en Duitsers, staan te wachten om in te checken. Ook vertrekt vandaag een groepje Nederlandse stagiairs en studenten van het eiland, een stuk eerder dan gepland.

Terug op advies van school
Gosse Hollema is een hbo-student werktuigbouwkunde aan de Hanze Hogeschool. Hij was al een halfjaar op Sint Maarten en zou eigenlijk tot 3 mei blijven. “De school adviseerde sterk om terug te gaan, dus er zat niets anders op. Op werk snapten ze het wel.”

Eenmaal thuis zal hij eerst even bij zijn ouders intrekken en daarna weet hij nog niet wat hij gaat doen. “Het is allemaal even afwachten nu. Maar dan zit ik in elk geval wel bij familie in de buurt. En de intensive care heeft hier maar beperkte capaciteit.”

Elke dag afscheid nemen
Wietseke Brands uit Amsterdam was pas drie weken op Sint-Maarten en zou tot 19 april blijven om interviews te doen voor haar scriptie. “Dat loopt nu even anders. Ik wou zelf graag blijven, maar de Vrije Universiteit heeft de knoop doorgehakt.”

De laatste dagen zag ze al bijna alle 18 studenten uit het complex waar ze woonde vertrekken. “Dat maakte de sfeer ook wel gek, elke dag moesten we afscheid nemen.” De vooruitbetaalde huur of borg hebben niet alle stagiairs teruggekregen.

Emotionele keuze voor sommigen
Een groep neemt nog even een gezamenlijke foto – allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Een ouder echtpaar dat al langer op Sint-Maarten woont en nu terug naar Nederland gaat is te geëmotioneerd om een reactie te geven. Ook andere reizigers willen vooral inchecken en zeker weten dat ze een plek op het vliegtuig hebben.

Twintig reizigers wachten nog in spanning af of ze meekunnen met de vlucht naar Amsterdam. Van daaruit hopen ze door te gaan naar hun thuisland Israël. “We zouden eigenlijk via Canada reizen, maar dat gaat niet meer.” Dit is voorlopig de laatste vlucht die naar Europa vertrekt; KLM heeft nog niet bekend gemaakt wanneer de volgende vlucht is.

‘Liever in quarantaine op een tropisch eiland’
Er zijn ook mensen die hebben besloten te blijven. Nienke Matse is junior brand manager bij Divico. Zij is nu vier maanden op Sint-Maarten en blijft voor onbepaalde tijd. Ze is op het vliegveld om wat vrienden uit te zwaaien.

“De laatste dagen ben ik vaak op het vliegveld geweest om afscheid te nemen en elke keer twijfel ik toch even. Maar ik blijf gewoon hier. Ik weet hoe de situatie in Nederland is en als ik dan toch ergens in quarantaine moet zitten, dan liever op een tropisch eiland.”