Foto: Nathaly Evertsz-Ipcedencia

KRALENDIJK – Niet iedereen op Bonaire lijkt de dreiging van het coronavirus serieus te nemen. Ondanks de afgekondigde maatregelen van de overheid gaan geplande groepsactiviteiten voor de paasvakantie gewoon door.

Veel Bonairianen ervaren het coronavirus nog niet als een bedreiging omdat op het eiland nog geen besmetting is geconstateerd. Dat er bovendien foto’s rondgaan waarop te zien is dat lokale politici zich ook niet aan ‘social distancing’ houden, helpt ook niet mee volgens politicus Clark Abraham (Demokrat). “Zij moeten juist het goede voorbeeld geven.”

Op de stranden zijn nog steeds mensen in groepen te vinden. Ook de voorbereidingen voor vrij kamperen zijn in volle gang. Voor veel Bonairianen is kamperen met grote groepen familie en vrienden een traditie tijdens de paasvakantie.

‘Het mag mijn leven niet beheersen’
“De maatregelen zijn te vroeg genomen. Waarom worden de scholen gesloten als we nog geen geval op het eiland hebben?”, zegt ondernemer Natasha J. Met haar volledige naam wil ze niet in het artikel omdat ze bang is vanwege haar mening negatief beoordeeld te worden door de gemeenschap.

Dat er wordt afgeraden om in groepen bijeen te komen vindt Natasha ‘onzin’. “Vooral in deze tijd moeten mensen juist bij elkaar komen om elkaar te steunen.”

Ze begrijpt wel dat elders in de wereld het coronavirus een probleem is, maar niet op Bonaire. “Af en toe hou ik het nieuws over het coronavirus bij maar het mag mijn leven niet beheersen.”

‘Ik vertrouw op de bescherming van God’
Voor Roelta Faneyt, moeder van vijf kinderen, moet Bonaire vertrouwen ‘op de goedheid van God’. “Persoonlijk maak ik me niet teveel zorgen want ik ben God’s kind. Ik weet zeker dat God een wonder zal doen”, zegt ze. Toch laat Faneyt niet alles in de handen van God en neemt ze de maatregelen wel serieus.

“De boodschap is wel duidelijk. We moeten onszelf en elkaar beschermen. Ruim voordat de scholen gesloten werden heb ik mijn kinderen thuis gehouden. En ik let extra op hygiëne. Zowel op mijn werk als thuis”.

‘Mensen onderschatten het probleem’
Lucia Coffie, een alleenstaande moeder, maakt zich veel zorgen over de dreiging van het coronavirus. “Ik heb het idee dat onze mensen juist het probleem onderschatten.”

“Bonaire is een klein eiland. Als het coronavirus zich hier verspreidt is het gauw gedaan met ons allemaal. We moeten de tips volgen die op de sociale media te lezen zijn.”

Betere informatie nodig
Maar juist de informatievoorziening door de overheid via sociale media vindt de Bonairiaanse politicus Clark Abraham zorgwekkend. Informatie op die manier verspreiden kan volgens de politicus een eigen leven gaan leiden ‘met alle gevolgen van dien’.

“Dat er nog geen besmetting is geconstateerd, betekent niet dat het coronavirus niet op het eiland is. De Gezaghebber (burgemeester, red.) moet dagelijks een persconferentie houden. Zo houd je het volk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.”